PNL se ofera sa medieze negocierile dintre partidele proeuropene din Moldova

Iulian Popescu | 04.01.2016

PNL consideră necesară formarea cât mai urgentă a unui guvern în Republica Moldova și se oferă să medieze negocierile dintre partidele care susțin un stat de drept și lupta anticorupție, potrivit unui comunicat ce conține declarația secretarului general Radu Carp.

Pe aceeași temă

 

"PNL îşi oferă sprijinul tuturor forţelor politice din Republica Moldova care susţin continuarea reformelor economice, anti-corupţie, ancorarea pe drumul europenizării şi care doresc soluţii pentru rezolvarea actualei crize politice de la Chişinău, prin disponibilitatea de a iniţia orice formă de dialog care ar putea duce la acest obiectiv", precizeaza secretarul executiv al PNL, Radu Carp.

 

PNL speă[ că următoarea nominalizare a președintelui Nicolae Timofti nu va fi respinsă, întrucât alegerile anticipate ar fi dezastruoase pentru Moldova, mai spune Radu Carp:

"Partidul Naţional Liberal urmăreşte cu profundă îngrijorare situaţia politică de la Chişinău şi îndeosebi evenimentele care s-au succedat de la desemnarea în calitate de premier a domnului Ion Sturza. Programul de guvernare care ar fi trebuit să fie astăzi discutat în Parlamentul Republicii Moldova, dar nu s-a reuşit datorită boicotării şedinţei şi neîntrunirii cvorumului necesar ar fi fost cea mai bună opţiune pentru Republica Moldova. Acest program de guvernare sublinia voinţa de a pune în aplicare prevederile Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, conţinea măsuri ferme anti-corupţie şi accentua importanţa parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi România.

Ne exprimăm speranţa că următoarea nominalizare ce va fi făcută de Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va întruni majoritatea necesară în Parlament, în caz contrar fiind declanşată procedura alegerilor anticipate. În Republica Moldova prioritatea o reprezintă formarea unui guvern legitim, cu sprijin parlamentar transparent, este nevoie de soluţii pentru ieşirea din situaţia grea a economiei şi de stabilitate politică, nu de alegeri anticipate, aflându-ne în acest moment la doar un an de la precedentele alegeri parlamentare."

 

Parlamentarii de la Chisinau au boicotat luni sedinta in care guvernul condus de premierul nominalizat Ion Sturza urma sa primeasca votul Parlamentului, transmit site-urile moldovene de stiri. Doar 47 de parlamentari din cei 101 au venit la sedinta, astfel ca sedinta nu a avut cvorumul necesar, anunta Hotnews. Data de astazi, 4 ianuarie, era data-limita pentru ca premierul Sturza sa primeasca votul de investitura.

 

Presedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat ca in aceasta situatie presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, trebuie sa faca o noua propunere de premier dupa consultarea factiunilor parlamentare. Daca nici urmatoarea propunere nu va trece de Parlament, atunci presedintele poate dizolva legislativul si declansa alegeri anticipate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22