Politica externă a lui Trump, salt în necunoscut: «Vreau să fiu imprevizibil», declara el

E.b. | 10.11.2016

Politica externă a președintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, se prezintă ca un mare salt în necunoscut, dat fiind că declarațiile din campanie ale miliardarului au fost neclare, brutale și contradictorii, comentează joi AFP.

Pe aceeași temă

 

 

"Vreau să fiu imprevizibil", a afirmat al 45-lea viitor comandant suprem al primei puteri mondiale în singurul său discurs de politică externă în aprilie.

 

Secretarul de stat John Kerry a promis o tranziție lină cu viitoarea administrație. "Trebuie să-i ajutăm cât mai mult posibil", dar "fără a pierde din problemele majore cu care ne confruntăm", a adăugat el, conform AFP, preluată de Agerpres.

 

 

 

 Lider al ordinii internaționale

 

 

Experții stabilesc o legătură între Donald Trump, total novice în politică, și curentul izolaționist, unul dintre cele două cicluri ale politicii externe a Americii începând din secolul al XIX-lea. Hillary Clinton ar fi fost în schimb o președintă mai intervenționistă pe scena internațională.

 

Sub președinția Trump, "Statele Unite ar putea ieși din rolul lor de lider al ordinii internaționale" occidentale, și-a exprimat temerea înainte de alegeri cercetătorul Thomas Wright de la Brookings. Dacă această "ordine se prăbușește, nimeni nu știe unde vom ajunge și condițiile vor fi probabil atunci reunite pentru un război major", a scris luni pe site centrul său de cercetare.

 

Pentru Donald Trump, Statele Unite nu mai pot îndeplini rolul de polițist al lumii și trebuie să-și reducă ajutorul internațional.

 

În campania electorală de 16 luni, candidatul republican a promis să susțină contrariul a ceea ce a promovat președintele Barack Obama: reconcilierea cu Rusia președintelui Vladimir Putin, trimiterea a zeci de mii de soldați în Siria și Irak pentru a distruge gruparea Stat Islamic (SI), război comercial cu China, punerea sub semnul întrebării a principiilor NATO și acordurilor internaționale asupra climatului, comerțului liber și programului nuclear iranian.

 

Donald Trump a lăudat în mod repetat calitățile de "conducător" ale lui Vladimir Putin. Putin, care l-a numit de asemenea pe Trump un "om genial și plin de talent", a fost primul care l-a felicitat miercuri, exprimându-și "speranța" pentru relații mai bune ruso-americane, prăbușite la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece.

 

La rândul său, viitorul președinte al Statelor Unite a considerat de mai multe ori că ar fi "bine" să aibă o "relație foarte bună" cu șeful de la Kremlin. Dar fără a oferi niciun detaliu asupra modului în care el ar împăca Washingtonul și Moscova.

 

Nu se știe dacă acest dezgheț americano-rus ar prefigura o cooperare în Siria împotriva grupării SI, în condițiile în care candidatul Trump nu s-a exprimat niciodată în legătură cu acest subiect. Dar el a considerat în octombrie 2015 că loviturile Rusiei în sprijinul aliatului său sirian au fost "pozitive".

 

Candidatul Trump a variat mult asupra strategiei sale împotriva SI. În septembrie 2015, el era adeptul unei "așteptări", sugerând că regimul președintelui sirian Bashar al-Assad și jihadiștii trebuie lăsați să se omoare între ei.

 

Dar în martie, el s-a angajat dintr-o dată să "facă K.O. SI" prin trimiterea a "20.000 până la 30.000" de soldați americani în Siria și Irak.

 

De asemenea în campanie, Donald Trump a acuzat de multe ori China de a fi "inamicul" Americii care îi "fură" locurile de muncă din țară, de manipulare a monedei americane și a amenințat cu un război comercial împotriva celei de-a doua puteri mondiale. În ianuarie, în timpul testului nuclear al Coreii de Nord, el a cerut Beijingului să facă presiune asupra aliatului său comunist. În caz contrar, "am face foarte dificile schimburile comerciale cu China", a avertizat el.

 

O Alainţă  "învechită"

 

 

În legătură cu NATO, cel care va fi învestit la 20 ianuarie 2017 pentru a intra în Casa Albă a provocat în primăvară consternare de cealaltă parte a Atlanticului, considerând NATO "învechită" și avertizând că angajamentul Washingtonului față de aliații săi europeni în cazul unei agresiuni ruse depinde de contribuțiile financiare europene făcute Alianței. El a proferat același tip de amenințări în legătură cu alianțele militare istorice ale Statelor Unite cu Japonia și Coreea de Sud.

 

Printre altele, pentru candidatul Trump încălzirea climatică nu este decât o "farsă", iar el a vorbit chiar de "anularea" acordului de la Paris.

 

Și în numele protecționismului, el a luat la țintă acordul de liber schimb între SUA, Mexic și Canada (NAFTA, 1994) și parteneriatul transpacific (TPP, 2015) între Washington și 11 țări din Asia-Pacific. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22