Politicienii germani cer pedepsirea agresorilor din Köln, indiferent de originea lor

Vlad Toma | 06.01.2016

Mai mulţi politicienii germani trag un semnal de alarmă în privinţa agresiunilor care au avut loc în faţa gării centrale din Köln, în noaptea de revelion şi cer tragerea la răspundere a celor vinovaţi, indiferent de originea sau de religia lor.

Pe aceeași temă

 

Deutsche Welle transmite că ministrul federal al Justiţiei, Heiko Maas, a declarat că: "Nu vom accepta aceste abuzuri laşe şi respingătoare". "Aceasta este evident o dimensiune cu totul nouă a crimei organizate", a declarat acesta. Toţi făptaşii trebuie identificaţi şi traşi la răspundere, a adăugat el. "Nu putem permite ca oamenii să fie expuşi în oraşele noastre violenţei, să fie lăsaţi fără apărare", a subliniat ministrul în faţa presei.

 

Manuela Schwesig, ministra pentru Problemele Familiei, a spus: "Femeile nu pot fi o pradă bună de vânat". Incidentele din Köln sunt "respingătoare şi abjecte" iar făptaşii trebuie identificaţi şi traşi la răspundere rapid, "indiferent de originea şi religia lor", a cerut Schwesig.

 

Lidera grupului parlamentar ecologist, Katrin Göring-Eckardt, a afirmat pentru ziarul "Thüringer Allgemeine", care apare la Erfurt, că nu este permis ca urmărirea penală să fie îngreunată de faptul că suspecţii ar putea fi imigranţi. "Nimic nu trebuie relativizat. Legile trebuie respectate pretutindeni şi în toate cazurile, indiferent dacă delictele au fost comise de cetăţeni germani, de străini sau de solicitanţi de azil. Statul nu are voie niciodată să treacă cu vederea aceste fapte. Nu este permis ca femeilor din Köln sau de altundeva să le fie frică să mai iasă pe stradă", a spus lidera ecologistă.

 

Critici la adresa poliţiei

 

Gara centrală din Köln şi piaţa din faţa ei cad în responsabilitatea poliţiei federale, a declarat pentru "Rheinische Post" deputatul creştin-democrat Wolfgang Bosbach. Împrejurimile gării, în schimb, se află în responsabilitatea poliţiei regionale. De aceea, se naşte întrebarea dacă au fost suficient de multe forţe de ordine în zonă, şi dacă nu cumva a fost defectuoasă cooperarea între cele două organizaţii de poliţie.

 

Purtătorul de cuvânt pentru probleme de politică internă al grupului parlamentar creştin-democrat/ creştin-social din Bundestag, Stephan Meyer, a subliniat că statul are datoria de a-i proteja pe cetăţeni de astfel de atacuri, în special dacă au loc în spaţiul public. "Dacă se va adeveri că marea majoritate a făptaşilor provin din lumea arabă sau din nordul Africii, acest aspect nu va trebui trecut sub tăcere. Ar fi fatal ca aceste fapte penale să fie comise tocmai de o parte din cei pe care noi i-am primit cu mărinimie în ţară".

 

Au fost depuse peste 90 de plângeri

 

La Primăria din Köln s-a desfăşurat ieri o reuniune de criză, convocată de primăriţa generală Henriette Reker. Tot mai multe persoane depun plângere în legătură cu agresiunile petrecute în faţa gării centrale şi a catedralei din vecinătate. Poliţia a precizat că numărul plângerilor a crescut la peste 90. În parte este vorba de agresiuni sexuale, în parte despre furturi din buzunare. Ancheta este axată în prezent pe stabilirea exactă a faptelor şi analizarea materialului video existent. Până acum nu au existat arestări legate direct de cele petrecute în noaptea de Anul Nou.

 

Femeile care s-au plâns la poliţie au relatat că au fost înconjurate de grupuri de bărbaţi care le-au agresat sexual şi prădat. Una din femei a scris în plângere că a fost violată. Potrivit victimelor, majoritatea făptaşilor erau adolescenţi şi tineri provenind din Orientul Apropiat şi din nordul Africii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22