Politico:Occidentul încearcă febril să armonizeze pozițiile privind incidentul din Polonia cu Kievul

L. G. | 18.11.2022

Oficiali ai administrației americane au cerut anturajului președintelui Volodimir Zelenski, precum și partenerilor lor europeni, să fie mai reținuți în comentariile privind cauzele exploziei din Polonia.

Pe aceeași temă

Citând surse din cadrul administrației americane și din conducerea mai multor țări occidentale, publicația americană Politico, citată de BBC, relatează că, în timpul unei serii de conversații telefonice, oficialii americani au cerut, de asemenea, ca aliații lor din NATO să se abțină de la declarații categorice până la finalizarea anchetei asupra incidentului.

Potrivit Politico, Washingtonul este nevoit să facă apel la o coordonare mai strânsă în chestiunea declarațiilor publice despre incidentul din estul Poloniei, din cauza faptului că declarațiile conducerii ucrainene au sunat în contradicție cu declarațiile liderilor occidentali.

Președintele american Joe Biden și, după el, alte personalități occidentale, au înclinat spre varianta că racheta care a căzut în Polonia a fost lansată de apărarea antiaeriană ucraineană. Dimpotrivă, președintele Zelenski, referindu-se la datele care i-au fost furnizate de comandanții Forțelor Armate ale Ucrainei și ai Forțelor Aeriene, a susținut că racheta nu a fost ucraineană.

Din această cauză, scrie Politico, oficialii americani au fost nevoiți miercuri să își contacteze omologii din țările NATO pentru a le spune că, potrivit Washingtonului, este vorba despre „o rachetă aparent fabricată în Rusia și trasă din Ucraina”.

„Va avea nevoie de multă convingere. El încă nu a văzut dovezile”, a declarat oficialul occidental despre Zelenski.

Potrivit Politico, declarațiile discordante arată una dintre primele diferențe majore de opinie între Washington și Kiev.

Oficialii americani încearcă să minimalizeze diferențele, dar probabilitatea ca acest război să dureze toată iarna înseamnă că ar putea apărea mai multe astfel de fisuri – și că Moscova poate profita de acest lucru, conchide publicația.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22