Polonia a cerut convocarea de urgență a NATO în baza articolului 4 din Tratatul Alianței

L. G. | 16.11.2022

Ambasadorii NATO se vor reuni de urgență mircuri la solicitarea Poloniei care „se simte amenințată”, în baza Articolului 4 al Alianței după ce pe teritoriul său a explodat o rachetă de fabricație sovietică

Pe aceeași temă

Ambasadorii NATO se vor întâlni miercuri la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni. Consultările au loc după o explozie în Polonia, în apropiere de graniţa cu Ucraina, care ar fi fost provocată de o rachetă de producție sovoetică.

Potrivit Articolului 4 din Tratatul fondator al Alianţei, membrii pot cere să fie discutată orice problemă care stârneşte îngrijorare, în special legată de securitatea unei ţări membre.

Unul dintre diplomaţi a declarat că NATO va acţiona cu prudenţă şi că are nevoie de timp pentru a verifica cum anume s-a întâmplat incidentul.

Guvernul polonez a decis, marţi, după o reuniune a Comitetului pentru Securitate Naţională, să ridice nivelul de alertă al armatei, iar executivul polonez ia în considerare să ceară declanşarea Articolul 4 din Tratatul NATO, a anunţat purtătorul de cuvânt Piotr Muller.

„Am decis să vedem dacă există motive pentru a lansa proceduri în conformitate cu articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.

La rândul său, președintele polonez Andrzej Duda a încercat să calmeze opinia publică spunând că explozia rachetei lângă un sat din apropierea graniței a fost un incident nefericit dar izolat și că nu există dovezi că ar fi fost lansată de către armata rusă.

„Știm că azi toată ziua (ieri, n.r.) Rusia a atacat Ucraina cu rachete, dar nu avem în acest moment dovezi concludente cu privire la cine a lansat această rachetă. Cel mai probabil a fost o rachetă de fabricație rusească, dar totul este încă sub investigație în acest moment. Vreau să asigur pe toată lumea că lucrăm într-un mod foarte calm, foarte atent, nu luăm decizii pripite și rog pe toată lumea să rămână calmă. Soldații polonezi sunt la fața locului, avem sprijinul aliaților și toate angajamentele față de noi sunt în vigoare. Până în acest punct, putem spune că ceea ce s-a întâmplat a fost un incident izolat. Nimic nu indică faptul că vor urma și altele”, a declarat președintele polonez miercuri dimineață.

Articolul 4: ”Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți”.

În articolul 4 din tratatul de înființare al NATO, membrii pot aduce în discuție orice problemă de îngrijorare, în special cea legată de securitatea unei țări membre. De la crearea Alianței în 1949, articolul 4 a fost invocat de mai multe ori, Turcia fiind statul care a solicitat asta de-a lungul timpului în mod deosebit.

„Consultarea consolidează dimensiunea politică a NATO, oferind membrilor oportunitatea de a-și exprima opiniile și pozițiile oficiale. De asemenea, acordă NATO un rol activ în diplomația preventivă, oferind mijloace pentru a ajuta la evitarea conflictelor militare”, susține Alianța.

Practic, Articolul 4 reprezintă un răspuns politic la o agresiune și este primul pas înainte de o eventuală activare a Articolului 5, care prevede răspunsul militar al Alianței Nord-Atlantice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22