Polonia e gata să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina. SUA livrează armament de 2,6 mld dolari

L. G. | 20.01.2023

Polonia ar putea trimite tancuri Leopard în Ucraina fără acordul Germaniei. "Consimţământul este de importanţă secundară aici", a spus adjunctul ministrului polonez de Externe.

Pe aceeași temă

Adjunctul ministrului polonez de Externe, Paweł Jablonski, a declarat că ţara sa este pregătită să ia măsuri "non-standard", dacă Germania se opune trimiterii de tancuri Leopard în Ucraina, relatează Reuters şi The Guardian.

Jablonski a reiterat o declaraţie a premierului polonez, Mateusz Morawiecki, care a semnalat joi că Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, ca parte a unei coaliţii mai largi, chiar şi fără aprobarea Germaniei. "Consimţământul este de importanţă secundară aici, fie vom obţine acest consimţământ rapid, fie vom face noi înşine ceea ce este necesar", a declarat Morawiecki miercuri seara pentru postul privat de televiziune Polsat News.

"Cel mai important lucru este ca Germania, dar nu numai Germania, să ofere tancurile lor moderne, armele lor grele moderne, deoarece capacitatea Ucrainei de a-şi apăra libertatea poate depinde de acest lucru", a declarat Morawiecki.

Declaraţiile premierului polonez pun şi mai multă presiune asupra Berlinului înainte de reuniunea crucială a aliaţilor de vineri, de la Ramstein, cu privire la ajutorul militar occidental pe care Kievul îl va primi de acum încolo.

După declarațiile oficialilor polonezi un purtărtor de cuvânt al guvernului Scholz a spus jurnaliștilor că Polonia ar putea trimite tancuri Leopard fără autorizație, relatează Sky News. El a adăugat că nu are informații despre o cerere oficială în acest sens venită din partea Poloniei. Germania deține licența de export pentru tancurile de luptă principale Leopard, astfel că trebuie să autorizeze oficial alte țări care vor să le reexporte..

Varşovia şi alţi aliaţi din NATO au cerut insistent Germaniei să le dea undă verde pentru a trimite tancurile fabricate în Germania, Leopard, în contextul în care Kievul solicită tot mai insistent armament greu, despre care spune că este esenţial pentru a schimba cursul invaziei ruseşti.

Germania şi Statele Unite au convocat vineri zeci de aliaţi la baza aeriană americană Ramstein, o întâlnire prezentată ca o şansă de a furniza armele necesare, pentru a schimba ritmul războiului în 2023.

Germania a fost reticentă în a trimite arme ofensive grele în Ucraina, care ar putea fi văzute de Moscova drept o escaladare a conflictului, şi până acum a refuzat să-şi dea avizul de reexport pentru aliaţii care au în dotare tancuri Leopard 2, de fabricaţie germană.

Washingtonul şi mulţi aliaţi occidentali spun că tancurile Leopard - pe care Germania le-a fabricat cu miile în timpul Războiului Rece şi le-a exportat aliaţilor săi - sunt singura opţiune adecvată pentru Ucraina, pentru că ar fi disponibile în număr suficient de mare.

Şi Marea Britanie a sporit presiunea asupra Germaniei prin ruperea tabuului privind livrările de tancuri grele, săptămâna trecută, când a anunţat că va trimite Kievului un escadron din flota sa de tancuri Challenger, deşi acestea sunt mult mai puţine decât Leopard-urile.

SUA va livra armament Ucrainei în valoare de 2,6 miliarde de dolari

SUA se află în faza finală de pregătire a unui nou pachet masiv de ajutor militar pentru Ucraina, care va totaliza până la 2,6 miliarde de dolari, a anunțat Associated Press miercuri seară și va include aproape 100 de vehicule de luptă Stryker - marcând prima dată când Stryker va să fie introduse pe câmpul de luptă ucrainean - și cel puțin 50 de vehicule de luptă Bradley.

Anunțul ar putea fi făcut până la sfârșitul săptămânii și se așteaptă să se situeze printre cele mai mari pachete de ajutor militar acordate de la începutul războiului. Când a fost întrebat despre mai multe detalii, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus pur și simplu: „Două cuvinte: rămâneți pe fază”.

Similare cu vehiculele Bradley, transportatoare blindate Stryker duc trupele de infanterie pe câmpul de luptă, dar sunt mai ușoare și mai rapide decât Bradley. „Ceea ce încercăm să formăm mixul de forțe blindate și mecanizate necesar”, a declarat miercuri, subsecretarul pentru apărare, Colin Kahl.

„Rușii chiar săpau tranșee, pun acei dinți de dragoni, pun mine. Ei chiar încearcă să întărească întărească pozițiile defensive." a continuat Kahl.

„Pentru a le permite ucrainenilor să treacă peste apărarea construită de ruși, accentul a fost pus astfel încât să le permită să combine gurile de foc cu posibilitatea de mișcare într-un mod care se va dovedi a fi mai eficient”.

Dar adevărata întrebare este dacă Washingtonul va accepta să meargă mai departe de „tancuri ușoare” sau simple transportoare de trupe la care s-a limitat până în prezent să le furnizeze. Guvernul Scholz al Germaniei i-a surprins pe aliați săptămâna aceasta spunând că este gata să aprobe trimiterea tancurilor Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina dar cu condiția ca și Washingtonul să aprobe livrarea tancurilor M1 Abrams

Însă această nouă tranşă a ajutorului nu cuprinde niciun tanc greu, precum modelul Abrams, despre care Statele Unite afirmă că nu sunt încă pregătite să le furnizeze Kievului din motive de mentenanţă.

„Pur și simplu nu are sens” ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams „în acest moment”, a declarat joi Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului.

Administrația SUA justifică decizia prin lipsa logisticii necesare pentru funcționarea tancurilor Abrams, consum mare de kerosen, deoarece sunt dotate cu motoare turbină de gaze și perioada lungă necesară antrenamentelor trupelor ucrainene.

Sprijin pentru Ucraina de la aliații SUA

Finlanda a anunțat vineri un nou ajutor militar în valoare de 400 de milioane de euro pentru Ucraina.

Noua donație ar tripla valoarea totală a ajutorului de apărare acordat de Finlanda Ucrainei, aceasta ridicându-se la 590 de milioane de euro, a anunțat Ministerul finlandez al Apărării într-un comunicat.

Miika Pynnonen, consilier al ministrului finlandez al apărării, a declarat că o decizie privind donarea tancurilor Leopard 2, din care Finlanda are aproximativ 200, va fi luată separat, în urma discuțiilor cu aliații de la baza aeriană Ramstein din Germania.

„Pot spune doar că acest pachet nu include tancuri Leopard. (...) Este format din armament greu și muniție", a declarat Pynnonen pentru Reuters.

 Regatul Unit a promis că va trimite Ucrainei 600 de rachete suplimentare Brimstone, Danemarca 19 tunuri Caesar de fabricaâie franceză şi Suedia tunuri automotoare Archer, sisteme care au o rază de acţiune de câteva zeci de kilometri, inferioară celei solicitate de ucraineni.

Londra a promis 14 tancuri Challenger 2 Kievului, iar Polonia s-a declarat pregătită să livreze 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană, un total încă departe de sutele de vehicule de care Ucraina afirmă că are nevoie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22