Polonia spune că va livra Ucrainei tancuri germane Leopard 2 chiar și fără acordul Berlinului

L. G. | 19.01.2023

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că e posibil ca Polonia să livreze parte din tancurile germane Leopard 2 în Ucraina, chiar dacă și fără acordul țării producătoare, Germania.

Pe aceeași temă

Morawiecki a subliniat la întoarcerea sa de la Forumul Economic Mondial de la Davos că Varșovia ar putea transfera Ucrainei o companie de tancuri Leopard 2 de fabricație germană fără acordul Berlinului, dacă se mai tergiversează mult aprobarea exportului.


Morawiecki a fost întrebat despre situația privind acordul pentru transferul de tancuri și ce părere are despre faptul că Germania nu a luat o decizie în timp util. Oficialul polonez a răspuns că furnizarea rapidă de tancuri Ucrainei este acum esențială, deoarece Rusia pregătește în mod clar o nouă ofensivă.

,,Am oferit o companie de tancuri - 14 vehicule - dar, în același timp, avem nevoie de o garanție că și alții vor face ceva. Iar printre cei care au fost mai puțin activi până acum, ca să spunem așa, se numără Germania. Așa că vom continua să luptăm și să punem presiune asupra Cancelariei pentru a-i determina să răspundă la propunerea noastră cât mai repede posibil", a spus Morawiecki.

,,Am convenit cu prietenii noștri ucraineni din Europa de Vest că vom oferi aceste tancuri împreună. Acordarea consimțământului este de importanță secundară în acest caz. Fie vom obține rapid acest consimțământ, fie vom începe să acționăm noi înșine. Cel mai important lucru aici este ca germanii - dar nu numai ei, ci și Danemarca, Finlanda, Franța și, mai ales, Germania - să ofere tancuri moderne cât mai repede posibil. Pentru că de ei depinde capacitatea de a apăra libertatea Ucrainei, deci de ea depinde securitatea întregii Europe", a subliniat Mateusz Morawiecki.

Zelenski critică Germania pentru ezitarea de a livra tancuri în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi dimineaţă o nouă intervenţie la Forumul Economic de la Davos, prin videoconferinţă, unde a criticat ezitarea Germaniei de a aproba furnizarea de tancuri și sisteme de apărare antiaeriană.

Ucraina trebuie să avanseze pe câmpul de luptă, a pledat el, reiterându-şi apelul către aliaţii Ucrainei de a acţiona mai rapid în ceea ce priveşte furnizarea de armament. Punând şi mai multă presiune asupra Berlinului, care trebuie să ia o decizie cu privire la tancurile Leopard, Zelenski a spus: „Vaccinul împotriva tiraniei ruseşti este disponibil", relatează The Guardian. Există o listă de ţări care îl au, „dacă vreţi să ne ajutaţi, faceţi-o", a subliniat Zelenski.

Apărarea antiaeriană rămâne un punct slab al Ucrainei şi este probabil ca Rusia să lanseze în curând o altă serie de atacuri cu drone, a mai spus Zelenski. „Există momente în care nu trebuie să ezităm, ca atunci când cineva spune: Vă voi da tancuri, dacă şi altcineva o face", a declarat Zelenski, într-o aluzie mai mult decât clară la adresa Germaniei, relatează CNN.

Aliaţii occidentali se întâlnesc vineri la baza aeriană Ramstein din Germania, accentul fiind pus pe decizia Berlinului în legătură cu tancurile Leopard.

„Noi nu avem timp, lumea nu are mai timp", a declarat, la rândul său, Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, într-un mesaj pe Telegram.

"Problema tancurilor pentru Ucraina trebuie să fie închisă cât mai curând posibil. La fel şi întrebările privind sistemele suplimentare de apărare antiaeriană. Plătim pentru lentoare cu vieţile poporului nostru ucrainean. Nu ar trebui să fie aşa", spune Iermak, citat de Reuters.

De asemenea, ministrul ucrainean de externe, și ministrul apărării, Oleksii Reznikov, au făcut apel la partenerii occidentali să se coordoneze și să furnizeze Ucrainei tancuri cât mai curând posibil, având în vedere că Rusia rămâne o amenințare serioasă și pregătește noi ofensive.  

 Caracteristici Leopard 2

Leopard 2 este un tanc principal de luptă dezvoltat de compania germană de armament Krauss-Maffei la începutul anilor 1970 pentru Bundeswehr. Tancul a intrat în dotarea armatei germane în anul 1979, înlocuind modelul Leopard 1. Mai multe versiuni au fost folosite de Germania și alte 12 țări europene, precum și unele țări din afara continentului.

Acest tanc a fost utilizat în Războiul din Kosovo de Germania și în Războiul din Afganistan de către Canada și Danemarca, membre ale coaliției internaționale care au luptat împotriva regimului taliban.

Însă este posibil ca Polonia să trimită Ucrainei modelul Leopard 2PL, o versiune modernizată a tancului Leopard 2A4, la rândul său o versiune îmbunătățită a modelului original și produsă între 1985 și 1994.

Polonia a cumpărat peste 100 de tancuri Leopard 2A4 la începutul anilor 2000 pe care le-a modernizat în baza unei colaborări între industria de armament locală și compania germană Rheinmetall, creând astfel noul model „2PL”, de la numele țării.

Acesta are un tun principal cu calibrul de 120 de milimetri, două mitraliere MG3 ca arme secundare și este protejat de blindaj compozit, compus din straturi de ceramică, oțel și straturi elastice.

Tancul Leopard 2PL este alimentat de un motor cu o putere de 1.500 de cai putere, având o autonomie operațională de 300 de kilometri, și una „on road” de până la 500 de kilometri.

El beneficiază de un sistem de tragere optică cu infraroșu, majoritatea sistemelor modelelor 2A4 anterioare fiind modernizate în cele aproape două decenii trecute între momentul cumpărării lor de către guvernul polonez în 2002 și intrarea lor în serviciul forțelor armate ale Poloniei în mai 2020.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22