Portugalia îl reține pe rabinul care l-a ajutat pe Abramovici să obțină cetățenia

Redactia | 12.03.2022

Poliția criminală din Porto a reținut un rabin care l-a ajutat pe miliardarul rus Roman Abramovici să obțină cetățenia portugheză.

Pe aceeași temă

Omul de afaceri a primit un pașaport UE, care dovedește că strămoșii săi au fost expulzați din Portugalia la sfârșitul secolului al XV-lea.

Rabinul Daniel Litvak a fost reținut joi în cadrul unei investigații privind cetățenia lui Abramovici, a informat ziarul Publico

În comunitatea locală, rabinul era responsabil pentru certificarea descendenților sefarzii, comunitatea evreiască din Peninsula Iberică, care au fost persecutați în Portugalia și Spania.

Vineri, poliția a ajuns la clădirea comunității evreiești din Porto pentru a interoga alți membri ai conducerii acesteia. În 2015, autoritățile i-au acordat dreptul de a certifica descendenții portughezilor expulzați în secolul al XV-lea.

Autoritățile bănuiesc că Abramovici ar fi putut obține cetățenia ilegal. O declarație a comunității din Porto a respins acuzațiile și a spus că a fost victima unei „campanii de calomnie”, a informat Reuters .

În plus, mai multe fonduri speculative din SUA au înghețat activele lui Abramovici după ce guvernul britanic l-a adăugat pe lista de sancțiuni. Wall Street Journal a fost informat despre acest lucru de surse familiare cu instrucțiunile fondurilor.

Abramovici, a cărui avere a fost estimată de revista Forbes la 14 miliarde de dolari în decembrie, a devenit cel mai bogat cetățean al Portugaliei la momentul obținerii cetățeniei. Totuși, eliberarea pașaportului a provocat cel puțin două verificări de către autorități. Cunoscuții lui Abramovici au declarat în mod anonim presei ruse că acesta a fost de mult interesat de istoria familiei sale și, într-adevăr, a găsit rădăcinile acesteia în Portugalia, în ciuda faptului că numele său de familie este tipic pentru evreii ashkenazi din Europa Centrală.

Putin și Abramovici când era guvernator al Chukotka

Abramovici este adesea descris ca un om de afaceri apropiat de președintele rus Vladimir Putin.

În 2018, viza britanică a miliardarului nu a fost prelungită , după care s-a știut că a primit cetățenia israeliană. În 2022, Londra i-a impus sancțiuni personale .

Cu puțin timp înainte de aceasta, Muzeul Israelian al Holocaustului Yad Vashem, rabinul șef așkenazi al Israelului și câțiva reprezentanți ai marilor organizații publice israeliene au făcut apel la ambasadorul SUA în țară cu o cerere de a nu impune sancțiuni americane împotriva miliardarului, ziarul Times of Israel. a raportat , citând canalul local 12 ".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22