Portugalia preia de la 1 ianuarie preşedinţia rotativă a Consiliului UE

Redactia | 01.01.2021

Portugalia preia de la 1 ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, având pe agendă pregătirea recuperării post-COVID-19.

Pe aceeași temă

De asemenea, pe agendă se află și încheierea demersurilor care să permită punerea în aplicare a Mecanismului de Rezilienţă şi Redresare, într-un climat marcat de consecinţele acordului privind Brexit-ul, comentează joi EFE.

Preşedinţia germană lasă moştenire un acord pentru planul de recuperare şi buget comunitar pentru perioada 2021-2027, însă sarcina este departe de a fi finalizată. Mai trebuie puse la punct instrumentele care să permită ca fondurile să înceapă să ajungă la statele membre, demers care îi va reveni premierului lusitan Antonio Costa.

După ce acordul pentru buget s-a complicat la finalul anului ca urmare a veto-ului Ungariei şi Poloniei din cauza disputei privind statul de drept, nimeni nu garantează că această fază a discuţiilor va fi una uşoară.

"Ar putea apărea dificultăţi. Portugalia trebuie să accelereze procesele şi să garanteze că lucrurile se fac la timp", a declarat pentru EFE Antonio Mendoza, profesor la Institutul Superior de Economie şi Gestiune din Lisabona, fost ministru al lucrărilor publice între 2009 şi 2011.

Mendoza este de părere că "astăzi există deja un consens potrivit căruia impactul economic al COVID-19 este profund şi de durată", însă insistă asupra necesităţii de a acţiona rapid, deoarece "Europa nu poate rămâne în urma altor zone de pe glob".

Impactul este totodată şi unul de ordin social, deoarece pandemia a lovit din greu forţa de muncă şi a accentuat inegalităţile, o realitate deloc străină preşedinţiei portugheze, care vrea să acorde prioritate pilonului social al UE.

Şi, toate astea, într-un semestru în care Brexit-ul va deveni realitate, după acordul încheiat în ajunul Crăciunului între Bruxelles şi Londra, după negocieri-maraton. În acest context, Portugalia ar putea fi un "bun mediator" în privinţa relaţiei viitoare cu Regatul Unit, după cum a declarat recent într-un interviu pentru EFE ministrul de externe portughez Augusto Santos Silva.

Portughezii şi britanicii sunt uniţi prin cea mai veche alianţă diplomatică din lume, care datează din secolul al XIV-lea, dar în plus "există o sensibilitate specială a Portugaliei, dincolo de istorie, faţă de Regatul Unit", a explicat pentru EFE economistul Universităţii din Coimbra, Jose Reis.

Mii de britanici deţin o a doua reşedinţă în Portugalia şi există o importantă comunitate de imigranţi portughezi în Regatul Unit. Reis consideră că trebuie să se profite de aceste legături, într-un pariu pentru "toleranţă, înţelegere şi cooperare" care poate ajuta la consolidarea noilor relaţii pe care le stabileşte acordul încheiat cu Regatul Unit.

Promovarea deschiderii Europei către lume şi a leadership-ului său "în consolidarea unui sistem de comerţ internaţional deschis şi bazat pe reguli" reprezintă o altă prioritate inclusă de Portugalia în agenda preşedinţiei sale, iar acest lucru nu reprezintă o noutate. În trecut, când a mai deţinut preşedinţia Consiliului UE, Portugalia a acordat o importanţă specială relaţiilor externe ale UE şi a ştiut să profite de relaţiile istorice pe care le menţine pe aproape toate continentele, ca urmare a trecutului său colonial: în Africa lusofonă, în Brazilia sau în ţări asiatice precum Timorul de Est şi India.

Pe parcursul acestui semestru, Portugalia doreşte să dea un impus special relaţiilor cu India, prin intermediul primului summit între gigantul asiatic şi Uniunea Europeană, într-un moment în care există deja discuţii pentru un viitor acord comercial.

Portugalia are relaţii puternice şi cu Brazilia, cu care, în semestrul în care Portugalia a deţinut ultima preşedinţie europeană prin rotaţie, în 2007, a organizat un summit în care s-a decis consolidarea relaţiilor economice şi comerciale. Această frăţie ar putea fi utilă în perspectiva acordului dintre UE şi Mercosur.

"Deşi este o ţară mică şi la periferia Europei, Portugalia este o fereastră pentru economia globală", susţine Antonio Mendoza.

Portugalia nu va uita nici de alte două aspecte care au fost axele Uniunii Europene în ultimii ani, tranziţiile digitală şi ecologică.

"Sunt un portdrapel pentru promovarea schimbărilor la nivel industrial şi economic", subliniază Mendoza, care consideră că "o economie mică precum cea a Portugaliei este deosebit de sensibilă la tehnologie, are nevoie de ea". Iar acesta este un sector căruia i s-a dat un impuls puternic în ultimii ani, când vizibilitatea Portugaliei la nivel tehnologic a crescut, în contextul în care această ţară găzduieşte în fiecare an una dintre cele mai mari conferinţe în domeniu, Web Summit.

De altfel, cu prilejul ultimei ediţii a Web Summit, ministrul economiei şi tranziţiei digitale portugheze Pedro Siza Vieira a anunţat că, în timpul preşedinţiei europene, Portugalia se va dedica "stipulării faptului că valorile fundamentale trebuie asigurate în cadrul societăţii digitale".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22