PPE şi-a deschis congresul unde va fi desemnat candidatul la preşedinţia Comisiei Europene

Redactia | 07.11.2018

PPE şi-a deschis miercuri, la Helsinki, congresul ce are ca principal punct al agendei desemnarea capului de listă pentru alegerile europarlamentare din mai 2019.

Pe aceeași temă


Congresmanii au de ales între germanul Manfred Weber şi finlandezul Alexander Stubb, transmite AFP.


Învingătorul dintre cei doi candidaţi, în urma unui vot secret la care vor participa joi 758 de delegaţi ai PPE ar putea deveni noul preşedinte al Comisiei Europene, după încheierea mandatului lui Jean-Claude Juncker, scrie Agerpres care preia AFP..

Acest post face parte din marea negociere care va urma alegerilor europene din 23-26 mai anul viitor, alături de preşedinţii Consiliului European, Parlamentului European şi Băncii Centrale Europene şi de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, care este şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Favorit pentru a deveni cap de listă este Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European şi membru al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) conduse de cancelarul german Angela Merkel, în dauna lui Alexander Stubb, fost premier al Finlandei şi membru al partidului liberal finlandez Kokoomus.

Cunoscător al instituţiilor UE, dar fără experienţă guvernementală în Germania, Manfred Weber a primit un sprijin solid, precum cel din partea Angelei Merkel, a liderului partidului francez Republicanii, Laurent Wauquiez, dar şi din partea controversatului premier ungar Viktor Orban, lider al partidului Fidesz.

Locul lui Viktor Orban şi al Fidesz în cadrul PPE va fi unul dintre subiectele dezbătute în dezbaterea de miercuri seară din cadrul congresului PPE, cu participarea lui Weber şi Stubb. Dar deocamdată excluderea lui Orban din PPE nu este pe masă, după cum a declarat preşedintele PPE, Joseph Daul. 'Aşa cum am spus-o de multe ori, în fiecare familie există un copil teribil. Dar eu prefer să păstrez în familie copilul teribil şi să-l fac să asculte', a afirmat Daul înaintea deschiderii congresului.

Parlamentul European a solicitat ca preşedinte al Comisiei Europene să devină unul dintre capii de listă în alegerile europarlamentare, aşa cum s-a întâmplat cu Jean-Claude Juncker în 2014 (aşa-numitul sistem 'Spitzenkandidat'). Eventualul nominalizat va trebui să fie aprobat de o majoritate în Parlamentul European, dar Consiliul European este liber să nominalizeze o persoană care nu a fost cap de listă în alegerile europarlamentare. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi alţi lideri, care îl vor nominaliza de fapt pe succesorul lui Juncker, se opun unei legături automate între alegerile europarlamentare şi poziţia de şef al Comisiei Europene.

Fondat în 1976, Partidul Popular European susţine o Europă democratică, transparentă şi eficientă, care să fie apropiată de cetăţenii săi. În prezent, PPE include 77 de partide membre şi partenere din 41 de ţări, preşedinţii Comisiei Europene (Jean-Claude Juncker), Consiliului European (Donald Tusk) şi Parlamentului European (Antonio Tajani), opt şefi de stat sau de guvern din UE şi trei din afara Uniunii Europene, 14 comisari europeni şi cel mai numeros grup politic din Parlamentul European.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22