Prăbușirea avionului lui Prigojin a fost provocată de o explozie la bord sau un atac cu rachetă

Redactia | 24.08.2023

Principalele ipoteze privind cauzele care au dus la prăbușirea avionului în care se afla Evgheni Prigojin sunt fie detonarea unei bombe la bord ori un atac cu rachetă.

Pe aceeași temă

Experți în domeniul investigării accidentelor aviatice au declarat pentru ziarul rus Kommersant, unul dintre cele mai respectate din Rusia, că imaginile cu resturile avionului prăbușit al lui Evgheni Prigojin indică drept cauză a căderii fie o explozie la bord, fie un atac cu rachetă.

Potrivit experților, cauza prăbușirii ar putea fi o explozie care a avut loc în secțiunea dinspre coada aeronavei, porțiune smulsă din avion. Pe de altă parte, găurile din fuselaj și din aripi indică o posibilă lovitură cu o rachetă.

Explicațiile experților contrazic ipoteza de lucru a instituției ruse de investigații a accidentelor (TFR), care a avansat scenariul neglijenței piloților.

Reamintim că Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, și echipa sa întoarsă recent în Rusia după o călătorie în Africa, au decolat cu două aeronave Embraer Legacy 600.

Când, în jurul orei 18:20, avioanele urcau deasupra districtului Bologovsky din regiunea Tver, martorii oculari au auzit două explozii pe cer, după care unul dintre avioane, mai întâi rotindu-se în spirală, iar apoi pur și simplu căzând, s-a prăbușit.

În timpul căderii, în apropierea satului Kuzhenkino, rezervoarele Embraer umplute înainte de plecare au explodat, iar la locul prăbușirii a izbucnit un incendiu de proporții, distrugând în câteva minute epava și trupurile persoanelor aflate printre ele.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Plane crash with 10 dead &amp; ‘PRESUMABLY’ the Wagner boss, Yevgeny Prigozhin! 🚨👀🚨<br><br>The only evidence they have is his name on the passenger’s list. Now I’ve watched enough action movies to know that if they didn’t ID the dead body, that movie character that made the viewers… <a href="https://t.co/6zg5gq3OnY">pic.twitter.com/6zg5gq3OnY</a></p>&mdash; chimeg.b (@HowertnB) <a href="https://twitter.com/HowertnB/status/1694467607527563668?ref_src=twsrc%5Etfw">August 23, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Potrivit Agenției Federale de Transport Aerian, Evgheni Prigojin a fost înregistrat ca pasager al avionului prăbușit. În total, la bordul avionului se aflau zece persoane, inclusiv secundul său Dmitri Utkin și doi piloți. Al doilea avion a survolat locul prăbușirii și s-a întors la Moscova.

Pentru a stabili identitatea celor mai multe dintre victimele tragediei, va fi necesar să se efectueze teste ADN. Cu toate acestea, Prigozhin și Utkin, potrivit reprezentanților PMC, au fost deja identificați.

Deocamdată, experții în domeniul investigării accidentelor intervievați de Kommersant înclină spre versiunea potrivit căreia cauza prăbușirii avionului Embraer Legacy nu a fost o defecțiune a aparatului sau greșelile piloților care îl controlau, ci, cel mai probabil, doborârea aeronavei cu o rachetă sau o explozie la bord.

Canalele de telegram controlate de Prigojin au raportat că avionul ar fi putut fi doborât de un sistem de rachete antiaeriene. Această versiune este susținută și de faptul că avionul a fost distrus în aer. Coada avionului a fost găsită departe de locul prăbușirii, iar pe epavă, inclusiv pe aripă, sunt vizibile numeroase găuri, care amintesc de impactul elementelor de lovire ale rachetelor sol-aer.

Ancheta tehnică a accidentului va fi efectuată de Comitetul Interstatal de Aviație, iar Agenția Federală de Transport Aerian a format o comisie pentru a studia materialele legate de pregătirea pentru zbor a echipajului și a avionului de afaceri în sine, starea tehnică a mașinii prăbușite și acțiunile serviciilor de la sol.

Dacă, atunci când a fost creat în 2013, Wagner a inclus câteva zeci de angajați, numărul a ajuns până la 60.000 în timpul invadării Ucrainei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22