Președintele Igor Dodon, obligat să-și ceară scuze pentru declarațiile împotriva românilor

Dora Vulcan | 28.03.2017

Igor Dodon a fost obligat să-și ceară scuze publice pentru declarațiile sale instigatoare la discriminare pe criteriu etnic și politic. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul pentru prevenirea și combaterea discriminării, informează Radio Chișinău citat de agenția națională de știri.

Pe aceeași temă

 

 

 

Președinția Republicii Moldova a anunțat că va veni cu o reacție după ce va lua cunoștință de decizia Consiliului. 

 

 

Mai mulți membri ai societății civile au înaintat o petiție către Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în care reclamă că, prin afirmațiile pe care le-a făcut în timpul când era deputat, lider al Partidului Socialiștilor (PSRM) sau candidat în alegeri, Igor Dodon a instigat la discriminare împotriva unioniștilor și a persoanelor de etnie română, scrie Agerpres.

 

 

 

Petiționarii, printre care generalul Ion Costaș, jurnalistul Val Butnaru, activistul civic Oleg Brega și alții, afirmă că declarațiile lui Igor Dodon și ale membrilor PSRM împotriva unioniștilor și românilor sunt discriminatorii și incită la violență față de cetățenii moldoveni care împărtășesc opțiunea politică unionistă.

 

 

 

'S-a pronunțat de câteva ori împotriva oamenilor care au murit pentru țară, pentru neam, pentru fâșia asta de pământ, pentru integritatea țării. I-a numit dușmani ai neamului, depune coroane de flori la cei care ne-au ucis. Cum să fii de acord cu aceste idei? Omul acesta nu prea are repere și niște limite în a umili poporul și neamul din care el face parte', a declarat generalul Ion Costaș, unul dintre semnatarii petiției.

 

 

 

Unul dintre membrii Consiliului, Andrei Brighidin, și-a exprimat speranța că Dodon va prezenta scuze publice, în caz contrar inacțiunea sa va fi contestată în instanță.

 

 

 

'Vom merge până la capăt pentru a nu admite situații similare pe viitor și pentru a transmite un mesaj foarte clar tuturor politicienilor că libertatea de exprimare nu este absolută și nu justifică niciun caz de instigare la discriminare', a declarat Andrei Brighidin.

 

 

 

Solicitat de Radio Chișinău, consilierul în domeniul juridic al șefului statului, Maxim Lebedinschi, a declarat că Președinția nu a primit încă această hotărâre și va veni ulterior cu o reacție. Potrivit hotărârii, Igor Dodon este obligat să-și ceară scuze publice în termen de zece zile de la primirea actului.

 

 

 

Textul deciziei publicate pe pagina web a Consiliului face referire la faptul că Igor Dodon susține că a făcut acele declarații în perioada când era deputat și că ele exprimau opinia politică bazată pe strategia politică a partidului pe care-l reprezenta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22