Premierul Bulgariei dă vina pe turiștii români pentru răspândirea pestei porcine. Replica MAE

Dora Vulcan | 04.08.2019

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că „turiştii români care ajung în Bulgaria sunt principalii responsabili pentru răspândirea pestei porcine africane.

Pe aceeași temă

Şeful guvernului de la Sofia spune că românii aruncă resturile alimentare pe marginea drumului, fără să folosească pubelele de gunoi. „Merg, mănâncă, aruncă” a spus Boiko Borisov, citat de cotidienele buglare Sega și Dnevnik, scrie Info Sud-Est.

Borisov spune că, zilnic, aproximativ 5.700 de autovehicule româneşti intră în Bulgaria pe Podul Prieteniei, de peste Dunăre, de la Giurgiu-Ruse, şi că acestea poartă vina răspândirii pestei porcine.

Afirmațiile au fost făcute pe 2 august, la o reuniune de urgenţă a factorilor responsabili din domeniul autorităţii sanitar veterinare cu crescătorii de porci din nordul ţării. Întâlnirea a avut loc la Pazardjik.

La sfârşitul lunii iulie, şeful autorităţii sanitar veterinare din Bulgaria, Damian Iliev, anunţase că responsabili pentru amploarea virusului pestei porcine africane în Nordul Bulgariei sunt porcii mistreţi din România, care trec Dunărea.

Măsurile sanitare luate de autorităţi pentru oprirea răspândirii virusului pestei porcine africane au provocat nemulţumirile fermierilor bulgari, motiv al reuniunii de urgenţă de la Pazardjik cu prim-ministrul Boiko Borisov. Oamenii acuză autorităţile de incompetenţă în gestionarea crizei, de lipsa măsurilor de prevenţie şi de uciderea fără noimă a efectivelor de porci domestici.

În ultimele zile, Grecia a anunţat interzicerea totală a importurilor de porci şi de carne de porc din Bulgaria. În acelaşi timp, la Pazardjik, prim-ministrul Boiko Borisov a anunţat că în 2020 fiecare gospodărie afectată de uciderea porcilor va primi, drept despăgubire imediată, câte 300 de leva (aproximativ 150 euro) şi un purcel sănătos.

Bulgaria este în campanie electorală pentru alegerile locale din octombrie. Opoziţia, reprezentată socialiștii care au pierdut alegerile europarlamentare, acuză formaţiunea conservatoare GERB, aflată la guvernare și condusă de Boiko Borisov, de incapacitate în gestionarea crizei pestei porcine, cu efecte în special în zonele rurale.

Replica MAE român

MAE cataloghează afirmațiile premierului bulgar ca "nefericite" și atrage atenția că turiștii români contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei.

"Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru a răspunde la afirmațiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea și dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiștii români, mai ales în condițiile în care acestia contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei", a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22