Premierul Irlandei: Uneori e mai ușor să alegi un papă decât președintele Comisiei Europene

Laurentiu Gheorghe | 21.06.2019

Liderii UE nu au reuşit să se pună de acord privind o nouă conducere joi noaptea, după un summit care aproape a eliminat principalii candidaţi ai celor trei alianţe mari din Parlamentul European.

Pe aceeași temă

Practic, după summitul de joi noapte, principalii candidați susținuți de cele trei mari grupuri politice din Parlamentul European sunt eliminați din cursa pentru ocuparea postului de președinte al Comisiei Europene. Singurul acord la care s-a ajuns după patru ore de negocieri a fost să se organizeze un nou summit pe 30 iunie din cauza lipsei majorității pentru vreunul dintre candidați, relatează Financial Times

„Nu a existat o majoritate pentru niciun candidat”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Lipsa unui acord riscă să afecteze sistemul „Spitzenkandidat”, Partidul Popular European (PPE), care are cele mai mulți europarlamentari, a făcut un pas în spate și a renunțat la candidatul său, Manfred Weber, pentru președinția Comisiei Europene.

PPE a informat că orice decizie de a-l elimina pe Weber justifică eliminarea candidatului socialiştilor, Frans Timmermans, şi candidata liberalilor, Margrethe Vestager.

După cină, Angela Merkel a avut o abordare reconciliantă, declarând că toate părţile au nevoie să recunoască dificultatea politică în obţinerea unei susţineri suficiente pentru orice candidat.

După ce a fost întrebată dacă acest impas a distrus sistemul Spitzenkandidat, Merkel a declarat: „Nu pot da un răspuns definitiv până la sfârşitul procesului. Totuşi, este o provocare. Acest lucru este clar”.

Leo Varadkar, premierul irlandez, a glumit că uneori este mai ușor „să alegi un papă”.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat la rândul lui că cei trei candidați principali pentru funcția de președinte al Comisiei Europene nu au reușit să primească suficientă susținere în rândul liderilor europeni, scrie Mediafax, citând Reuters.

„Cei trei candidați principali, cele trei nume au fost testate de Donald Tusk, iar acesta consideră că nu există o majoritate pentru niciunul dintre ei", a declarat Macron.

„Este destul de clar că nu există o majoritate pentru domnul Weber", a adăugat acesta.

Întrebat dacă există tensiuni între Franța și Germania privind procesul de nominalizare, Macron a declarat că nu este împotriva unei candidaturi germane, reiterând că ar susține-o pe Angela Merkel.

„Nu sunt împotriva unei candidaturi germane, am declarat anterior și nu era o glumă, că dacă Angela Merkel ar fi fost un candidat, aș susține-o, pentru că sunt de părere că are calități, aptitudini pentru a fi un președinte foarte bun al Comisiei", a mai afirmat Macron.

Negocierile sunt aşteptate să se reia săptămâna viitoare la Osaka, în Japonia, când Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi Olanda vor participa la summit-ul G20.

Alte posturi vacante în UE – inclusiv cel de preşedinte al Consiliului European şi de preşedinte al Băncii Central Europene – au fost discutate. Printre numele menţionate pentru postul de preşedinte al Consiliului se numără premierul Charles Michel al Belgiei, premierul Lars Lokke Rasmussen din Danemarca şi premierul portughez Antonio Costa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22