Premierul Italiei a demisionat marți, deschizând drumul spre alegeri anticipate în peninsulă.

Laurentiu Gheorghe | 20.08.2019

Prim-ministrul Italiei a demisionat marți, acuzându-l pe partenerul de coaliție, ministrul de Interne, Matteo Salvini, de ruperea coaliției de guvernare și subminarea economiei naționale.

Pe aceeași temă

Prim-ministrul Giuseppe Conte, s-a adresat Parlamentului rechemat din vacanță pentru a soluționa criza guvernamentală acuzându-l pe liderul partidului Liga, Matteo Salvini că încearcă să câștige capital electoral

„Salvini a arătat că își urmărește propriile interese și ale partidului său” a spus Conte care se afla chiar lângă Salvini care asculta încruntat. „Deciziile sale prezintă riscuri grave pentru această țară”, a mai spus Conte.

He described Salvini’s actions as “serious institutional recklessness, above all showing disrespect to parliament and liable to tip the country into a spiral of political uncertainty and financial instability”.

El a descris acțiunile lui Salvini drept „o inconștiență instituțională foarte gravă, mai ales că arată dispreț față de Parlament și sunt de natură de duce țara într-o spirală a incertitudinii politice și a instabilității financiare”.

Conte, care nu face parte din nici unul dintre partidele aflate la putere, trebuie să-și prezinte oficial demisia, permițând șefului statului să demareze consultări formale cu partidele parlamentare pentru a forma o nouă majoritate.

Dacă nu se va reuși constituirea unei noi coaliții, președintele Sergio Mattarella va dizolva parlamentul și va convoca alegeri anticipate.

În caz contrar, președintele Sergio Mattarella va dizolva parlamentul.

În replică, Salvini care se bazează pe susținerea parlamentarilor Ligii, a respins acuzațiile aduse de Conte, spunând că celelalte partide se tem de alegerile anticipate pentru a nu-și pierde locurile din Parlament.

El a mai adăugat că scopul său este să modifice regulile fiscale ale Uniunii Europene, pe care o acuză că a sărăcit țara. Roma speră că aloce cel puțin 50 de miliarde de euro pentru a stimula economia fragilă a țării.

„Nu mi-e teamă” a mai spus premierul demisionar.

Salvini solicită organizarea de alegeri anticipate, cu trei ani și jumătate înainte de termen, convins că popularitatea sa tot mai mare îl va propulsa în fruntea guvernului iar fostii sai aliați din Micarea 5 stele vor intra în opoziție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22