Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a ajuns luni la terapie intensivă. A avut nevoie de oxigen

Laurentiu Gheorghe | 06.04.2020

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson a fost mutat la terapie intensivă, după ce luni simptomele bolii s-au agravat. El a fost diagnosticat pozitiv la coronavirus în urmă cu 10 zile.

Pe aceeași temă

Purtătorul de cuvânt din Downing Street a spus că starea de sănătatea a lui Boris Johnson s-a înrăutățit pe parcursul zilei de luni după ce duminică a fost internat în spital, fiind necesar transferul la secția de terapie intensivă însă premierul este în continuare conștient. Lui Johnson i se administrează oxigen, a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters.

În Marea Britanie nu există o prevedere expresă privind succesiunea în cazul în care prim-ministrul nu mai poate să-și exercite atribuțiile, însă Johnson, în vârstă de 55 de ani, l-a numit pe secretarul Afacerilor Externe, Dominic Raab, să-l înlocuiască.

Johnson a fost internat în spital duminică seară după ce simptomele bolii s-au agravat, inclusiv febră mare și dificultăți în respirație.

Raab, în vârstă de 44 de ani, fiul unui refugiat evreu originar din Cehia, care a fugit de naziști în 1938, a crescut în regiunea de sud a Angliei, Buckinghamshire, și a studiat dreptul la Universitatea Oxford, înainte de a deveni avocat specializat în finanțarea proiectelor, rezolvarea litigiilor internaționale și dreptul concurenței.

Întrebat la o conferință de presă luni dimineață, dacă a discutat cu Johnson fie prin email, fie prin telefon, Raab a spus că sâmbătă a vorbit ultima dată cu premierul.

Johnson, care nu este fumător, a declarat recent că vrea să slăbească. El joacă tenis și, în timp ce era primarul Londrei, făcea turul Capitalei britanice pe bicicletă.

O figură reprezentativă a campaniei pentru Brexit din 2016, el a reputat o victorie zdrobitoare la alegerile anticipate din decembrie, după care a condus efectiv ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie.

El s-a confruntat cu critici pentru că inițial a avut un răspuns mult mai relaxat față de noul focar de coronavirus în comparație cu alți lideri europeni, recunoscând că pe 3 martie a dat mâna cu pacienți Covid-19.

El și-a schimbat brusc abordarea față de pandemia de coronavirus după ce experții au atenționat că un sfert de milion de britanici ar putea să-și piardă viața din cauza Covid-19. Luni, oficialii din domeniul sănătății au anunțat că bilanțul deceselor din Marea Britanie a ajuns la 5.373.

Johnson a închis efectiv cea de-a cincea cea mai mare economie a lumii, sfătuindu-i pe oameni să rămână acasă iar pe persoanele în vârstă să se izoleze la domiciliu pentru câteva săptămâni.

Johnson și ministrul Sănătății, Chris Whitty, sunt membrii Cabinetului de la Londra testați pozitivi și aflați în izolare. Și logodnica lui, în vârstă de 32 de ani, Carrie Symonds, care este și însărcinată, prezintă simptomele bolii, însă aceasta a declarat sâmbătă că se simte mai bine.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22