Premierul Slovaciei, Robert Fico, în stare „foarte gravă” după tentativa de asasinat de miercuri

Redactia | 16.05.2024

Premierul Slovaciei, Robert Fico, se afla într-o stare „foarte gravă”, dar stabilă joi, a declarat un oficial al spitalului, după ce a fost împușcat de cinci ori într-o tentativă de asasinat

Pe aceeași temă

Împușcăturile au constituit prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european de mai bine de 20 de ani și a stimulat condamnarea internațională, analiștii politici și parlamentarii spunând că este un indiciu al unui climat politic din ce în ce mai febril și polarizat pe continent.

Site-ul de știri tvnoviny.sk a relatat joi că poliția l-a acuzat pe suspect de tentativă de omor și că acesta riscă de la 25 de ani la închisoare pe viață.

Slovacia va convoca o reuniune a consiliului de securitate de stat, iar cabinetul se va întruni joi de la ora 11:00, a declarat secretariatul guvernamental.

Miriam Lapunikova, directorul Spitalului Universitar Roosevelt din Banska Bystrica, unde este internat Fico, a declarat că prim-ministrul a suferit o intervenție chirurgicală de cinci ore efectuată de două echipe de medici pentru a-i trata rănile multiple.

„În acest moment starea lui este stabilizată, dar este cu adevărat foarte gravă, fiind internat în secția de terapie intensivă”, a spus ea reporterilor.

Suspectul l-a împușcat pe Fico, în vârstă de 59 de ani, în timp ce prim-ministrul saluta susținătorii în stradă, după ce a prezidat o ședință de guvern în orașul Handlova, din centrul Slovaciei.

Agențile de știri slovace au relatat că suspectul în vârstă de 71 de ani a fost agent de securitate la un centru comercial, autor a trei colecții de poezii și membru al Societății Scriitorilor Slovaci. Serviciul de știri Aktuality.sk l-a citat pe fiul atacatorului spunând că tatăl său era deținătorul legal al unei licențe de portarmă.

Viceprim-ministrul Robert Kalinak a declarat că medicii au reușit să-l stabilizeze pe Fico peste noapte, iar procedurile sunt în curs.

„Din păcate, starea continuă să fie foarte gravă din cauza naturii complicate a rănilor, dar cu toții vrem să credem cu fermitate că vom reuși să gestionăm situația”, a spus el.

Incidentul a ridicat semne de întrebare cu privire la măsurile de securitate ale lui Fico, deoarece atacatorul a reușit să tragă cinci focuri de armă, în ciuda faptului că premierul era însoțit de mai multe gărzi de corp.

„Atentat motivat politic”

Într-un videoclip nedatat postat pe Facebook, presupusul atacator a fost văzut spunând: „Nu sunt de acord cu politica guvernamentală”.

"Mas-media este lichidată. De ce este atacată RTVS (radiodifuzorul public)? De ce sunt oamenii... Mazak, de ce a fost dat afară din postul său", a continuat el, referindu-se la Jan Mazak, care fusese demis din funcția de președinte al unui consiliul judiciar de stat.

Reuters a verificat că persoana din videoclip corespundea imaginilor cu bărbatul arestat după împușcarea lui Fico.

Ministrul de Interne Matus Sutaj Estok a declarat miercuri într-o conferință de presă că atacul a fost „motivat politic”.

Fico și aliații săi din coaliția guvernamentală au criticat o mare parte din mass-media și din opoziție, spunând că au aprins tensiunile în statul central european.

Cel mai mare partid de opoziție din Slovacia, liberal și pro-occidental Progressive Slovakia, a anulat după atentat un miting de protest planificat și a cerut reținere pentru a evita escaladarea tensiunilor.

Țara care are 5,4 milioane de locuitori a cunoscut dezbateri politice intense în ultimii ani, inclusiv alegeri prezidențiale de luna trecută, care au contribuit la întărirea autorității lui Fico asupra puterii după ce aliatul său Peter Pellegrini a câștigat alegerile.

De când s-a întors pentru a patra oară ca prim-ministru în octombrie anul trecut, Fico și-a schimbat rapid politica în ceea ce politicienii din opoziție au denunțat ca fiind o acaparare a puterii care amenință statul de drept.

Guvernul Fico și-a redus sprijinul pentru Ucraina în timp ce deschidea dialogul cu Rusia, și a încercat să reducă pedepsele pentru corupție și a desființat un parchet special care se ocupă de înalta corupție și a propus să reînnoiască postul public RTVS, în ciuda apelurilor de a proteja libertatea presei.

Fico a fost mult timp critic la adresa mass-media din Slovacia, refuzând să vorbească cu unele dintre ele care susțineau opoziția. Membrii partidului său au criticat acțiunile mass-media și ale opoziției în ultimele luni.

În Germania, care a cunoscut recent o serie de atacuri asupra politicienilor, cancelarul Olaf Scholz și-a exprimat miercuri șocul resmțit, spunând că violența nu are ce căuta în politica europeană.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22