Presa sârbă: Transport cu blindate rusești pentru Serbia, blocate de autoritățile române pe Dunăre

Dora Vulcan | 26.07.2019

30 de tancuri și alte 30 de blindate rusești au fost blocate pe Dunăre, după ce transportul lor ar fi trebui să ajungă în Serbia, scrie presa sârbă.

Pe aceeași temă

Jurnaliștii sârbi care au făcut publică informația spun că transportul ar fi fost interceptat de autoritățile române care au confiscat armamentul.

Presa de la Belgrad acuză România că ar fi încălcat convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăre.

Ministerul Afacerilor Externe, care gestionează monitorizarea acestor transporturi, nu a oferit niciun detaliu public cu privire la oprirea convoiului dar joi seară, ministrul Ramona Mănescu a declarat la Antena 3 că raporturile României cu Rusia trebuie să se alinieze comandamentelor NATO și UE, dată fiind apartenența la cele două structuri.

„Știți că poziția României față de Rusia pornește în primul rând de la vecinătatea în care ne aflăm, dar se înscrie și în poziția UE vizavi de Rusia. Pentru că noi, fiind de partea UE, trebuie să ne aliniem poziției UE. Mă refer la sancțiuni, la anumite limitări în dialogul si cooperarea cu Rusia și mă refer în special la poziția fermă pe care o avem și ca membru UE .

Nu cerem prea mult de la Rusia, în calitate de actor pe scena politică internațională dacă cerem să respecte cadrul legislativ internațional.

Este principiul de la care pornim și de la care nu putem face rabat nici măcar pentru Rusia, a declarat Ramona Mănescu, citată de Mediafax.

„Nu este nimic negociabil. Relația cu Rusia reprezintă un punct-cheie în stabililitatea din zonă, în securizarea flancului estic NATO, în modul în care putem să gestionăm pe mai departe discuțiile în Marea Neagră. Și NATO și UE au același discurs în ceea ce privește Rusia, iar România nu poate avea alt discurs, fiindcă este membră în ambele organizații”, a mai spus oficialul român.

Oficial sârb: România a blocat un transport de tancuri şi vehicule blindate dinspre Rusia către Serbia

Anunțul a fost făcut de un oficial de la Belgrad care a acuzat România de încălcarea Convenţiei privind regimul navigaţiei pe Dunăre.

România a împiedicat un transport de 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 dinspre Rusia către Serbia, pe Dunăre, scrie balkanist.ru, citând agenţia RIA „Novîi Deni“, citate de Adevărul și de Sputnik.md.

Informaţia a fost confirmată de Miroslav Lazanki, un reputat jurnalist militar de la Belgrad şi membru al Parlamentului sârb.

La Belgrad, această decizie este interpretată ca o încălcare a Convenţiei privind regimul navigaţiei pe Dunăre, notează balkanist.ru.

„Tancurile şi vehiculele blindate au fost reparate şi modernizate, dar a apărut o problemă cu transportul lor. Cea mai ieftină cale de transfer dinspre Rusia către Serbia este pe Dunăre. Dunărea este o arteră de transport internaţional, iar Serbia şi Rusia sunt părţi ale Conveniei din 1998 privind regimul navigaţiei pe Dunăre. Articolul 27 al Convenţiei prevede că un stat poate inspecta o încărcătură transportată prin sectorul său al Dunării, dar nu poate împiedica trecerea ei. Această prevedere se aplică oricărui tip de încărcătură, atât civilă, cât şi militară. Nu există nicio prevedere în Convenţia Dunării care să interzică un transport legal şi convenit de arme de-a lungul Dunării“, a declarat Miroslav Lazanski, care a fost numit recent ambasador al Serbiei în Rusia.

Liuban Karan, un fost colonel de securitate, susţine că România nu a acţionat unilateral, ci a răspuns solicitării unui „centru de comandă“ din NATO.

El acuză România că acţionează contrar legislaţiei internaţionale. „Este clar că Serbia nu poate avea relaţii normale cu ţările vecine“, adaugă Karan.

Milan Petrici, expert în chestiuni de securitate, susţine că România nu doar că încalcă un protocol internaţional, dar şi se amestecă astfel în treburile interne ale Serbiei.

Conform unui acord semnat între Moscova şi Belgrad, Serbia trebuie să primească din partea Rusiei şase avioane de vânătoare MIG-29 modernizate, 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 reparate şi modernizate, dar şi câte patru elicoptere MI-17 şi MI-35. Ce prevede articolul 27 al Convenţiei privind regimul navigaţiei pe Dunăre, semnată în 1948 şi completată cu o anexă în 1998 care prevede că „Atunci când ambele maluri ale Dunării fac parte din teritoriul aceluiaşi stat, acest stat are dreptul de a pune mărfurile în tranzit sub sigiliu sau sub paza agenţilor vamali. Un asemenea stat are de asemenea dreptul de a pretinde căpitanului, armatorului sau proprietarului o declaraţie scrisă confirmând numai că transportă sau că nu transportă mărfuri al căror import este prohibit de către statul tranzitat, fără a avea totuşi dreptul de a interzice tranzitul. Aceste formalităţi nu vor putea implica sau prilejui nicio vizitare a încărcăturii, nici sa întârzie trecerea în tranzit. Capitanul, armatorul sau proprietarul care va fi făcut o declaraţie falsă va fi răspunzător de ea în conformitate cu legile statului către care această declaraţie va fi fost făcută. Atunci când Dunărea formează frontiera între două state, vasele, plutele, călătorii şi mărfurile în tranzit sunt scutite de orice formalităţi vamale“.

Cadoul Rusiei pentru Serbia

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat miercuri la televiziunea publică RTS că Serbia va primi de la Rusia, ”cadou”, zece vehicule amfibie de tip BRDM-2 și vehicule de patrulare.

„Urmează să primim cadou zece astfel de vehicule”, a afirmat președintele Serbiei.

Vucic a spus că Serbia a primit deja până acum de la Rusia șase vehicule BRDM-2 modernizate, care sunt destinate consolidării capacităților combative ale armatei.

În decembrie 2016, Rusia a donat guvernului sârb și șase avioane de vânătoare MiG-29 și a extins la 14 ani serviciile de întreținere pentru flota de MiG-uri a Belgradului, scrie SeeNews.com, preluat de Digi 24.

Serbia menține legături politice strânse cu Rusia și refuză să se alăture sancțiunilor economice occidentale împotriva Moscovei. Belgradul a început negocieri de aderare la UE, dar, spre deosebire de alte state balcanice, nu dorește să intre și în NATO.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22