Presa străină: PSD din nou la putere, după ce a plecat în urma protestelor de stradă

E.b. | 12.12.2016

Partidul Social Democrat (PSD) din România a obținut o victorie lejeră la alegerile parlamentare de duminică, urmând a reveni la putere. Asta doar la un an după ce fostul său premier, Victor Ponta, a fost nevoit să demisioneze din cauza nemulțumirii publice în urma tragediei de la #Colectiv, comenta luni presa internațională.

Pe aceeași temă

 

Ziariştii străini mai scria că rezultatul scrutinului reprezintă o lovitură dură pentru președintele Klaus Iohannis și pentru Partidul Național Liberal (PNL).

 

"Alegerile legislative din România s-au încheiat cu o largă victorie a social-democraților, care au obținut peste 45% din voturi", relatează RFI, citat de Agerpres.

 

"Liberalii președintelui Iohannis au primit o lovitură dură. Ei, cei care mizau pe imaginea de integritate a lui Dacian Cioloș pentru a obține majoritatea parlamentară, au fost învinși dur de social-democrați", adaugă sursa citată.

"La un an de la accidentul din clubul Colectiv și de la furia populară care a dus la demisia premierului Victor Ponta, PSD revine în prim-plan, mai sigur ca oricând pe forța sa", mai scrie RFI.

 

O majoritate fermă

 

"După incendiul de la Colectiv și protestele care au urmat și au dus la demisia premierului de atunci, niciun partid politic din opoziție nu pare să fi știut să se sprijine pe acea nemulțumire a societății civile pentru a propune un proiect politic seducător", notează și Le Monde.

 

"Social-democrații din România au câștigat alegerile generale de duminică, fiind aproape de a reveni la putere la un an după ce nemulțumirea publică a determinat demisia premierului lor", comentează și Bloomberg. Publicația mai scrie că rezultatul obținut de PSD și de aliatul lor ALDE "le va oferi celor două partide o majoritate fermă" în parlament.

 

Wall Street Journal comentează de asemenea că Partidul Social Democrat ar urma să revină la putere, "învingând o nouă coaliție de partide reformiste" cu electorat tânăr și din mediul urban, partide care au sperat să facă din România "un exemplu în lupta împotriva corupției".

 

Prezența la vot pare să fi fost foarte scăzută, "ceea ce arată o apatie tot mai mare într-o serie de foste dictaturi comuniste, precum Bulgaria, Bosnia și Croația, unde partidele de opoziție au încercat să mobilizeze votanții tinerii și cosmopoliți, în parte pentru că mulți dintre ei au plecat pentru piețe ale muncii mai bogate din vestul Europei", mai scrie Wall Street Journal.

 

 Victoria lejeră de la alegerile legislative

 

"Partidul Social Democrat a revenit duminică în forță pe scena politică din România, prin victoria lejeră de la alegerile legislative", la un an după tragedia din clubul Colectiv, notează și AFP. "Pe un fond de apatie și în contextul unei clase politice discreditate, rata de participare nu a fost decât de 39,5%", mai scrie agenția de presă.

 

"Nemulțumiți de salariile scăzute și de starea proastă a infrastructurii, circa trei milioane din cele 20 de milioane de locuitori ai României au emigrat în ultimii ani", adaugă AFP.

 

PSD a precizat că nu va dezvălui numele candidatului său la postul de premier decât după învestirea noului parlament, cel mai devreme la 19 decembrie. "O lege datând din 2001 interzice oricărei persoane care a fost condamnată de justiție să devină prim-ministru, iar această dispoziție ar putea să îl afecteze pe Liviu Dragnea, care a fost condamnat în primăvară la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală," mai scrie AFP.

 

Liderul PSD a lăsat totuși duminică de înțeles că va încerca să obțină funcția de șef al guvernului. "Toți oamenii politici, toți factorii politici, toate instituțiile fundamentale ale statului trebuie să înțeleagă și să respecte votul de astăzi al românilor", a spus Dragnea.

 

Un astfel de scenariu ar deschide calea spre o criză cu președintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, care a anunțat că va exclude de pe lista posibililor premieri orice persoană care are probleme cu justiția, chiar dacă nu a fost condamnată, ceea ce l-ar scoate de asemenea din joc și pe Victor Ponta, trimis în judecată pentru spălare de bani și evaziune fiscală, mai scrie AFP.

 

"Chiar dacă rezultatul este puternic în favoarea Partidului Social Democrat, îngrijorările privind corupția au creat incertitudine în legătură cu cine va fi prim-ministru în noul guvern", scrie The New York Times, făcând referire la situația juridică a liderului PSD, Liviu Dragnea, a fostului prim-ministru social democrat Victor Ponta și a președintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

 

"Rezultatul nu era pe deplin neașteptat. Sondajele indicau un rezultat bun pentru Partidul Social Democrat. Însă unii au crezut că principala formațiune rivală, Partidul Național Liberal, ar fi putut obține suficient sprijin pentru a câștiga o majoritate într-o coaliție cu un nou partid, Uniunea Salvați România. Acest partid a făcut campanie cu o platformă pentru o mai mare responsabilitate și o mai mare transparență guvernamentală", adaugă cotidianul american.

 

The New York Times mai scrie că prezența la vot a fost scăzută, de sub 40%, și asta pentru că electoratul a fost dezamăgit de anii de scandaluri politice și de corupția la nivel înalt.

 

Confruntare între președintele Iohannis și liderul PSD

 

Partidul Social Democrat a obținut o victorie fermă la alegerile parlamentare de duminică, scrie și Financial Times. "Însă numele viitorului premier al României rămâne un mister, iar oponenți ai PSD au atras atenția că alegerea ar putea declanșa o confruntare între președintele Klaus Iohannis și liderul PSD, Liviu Dragnea, care a refuzat să dezvăluie numele candidatului partidului înainte de alegeri", notează publicația.

 

Financial Times comentează de asemenea că rezultatul este o dezamăgire pentru Partidul Național Liberal, care l-a susținut pe Klaus Iohannis la alegerea sa ca președinte în 2014 și care a sprijinit guvernul tehnocrat în exercițiu, condus de premierul Dacian Cioloș.

 

The Guardian reamintește că Liviu Dragnea a promis că România își va respecta angajamentele internaționale strategice și economice, în timp ce Euronews evidențiază performanța notabilă a noului partid Uniunea Salvați România, condus de Nicușor Dan.

 

"După ce au petrecut un an în purgatoriul opoziției, PSD a câștigat clar alegerile legislative de duminică", scrie agenția de presă EFE, care comentează că ziua electorală a fost marcată de apatie, cu o rată de participare la vot sub 40%. "Slaba participare la vot a ajutat PSD, al cărui bazin electoral — format din votanți din mediul rural și persoane în vârstă — este foarte fidel", mai notează sursa citată. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22