Președinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat după doar doi ani: „Am făcut o greșeală”

Redactia | 12.02.2024

Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia din cauza deciziei acesteia de a grația un bărbat condamnat pentru complicitate la mușamalizarea unui caz de pedofilie.

Pe aceeași temă

„Am făcut o greșeală... Astăzi este ultima zi în care mă adresez dumneavoastră în calitate de președinte”, a spus Novak într-un discurs difuzat la televiziunea de stat, potrivit Reuters.

„În aprilie anul trecut am decis să acord clemenţa, considerând că deţinutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredinţaţi”, a explicat ea.

„M-am înşelat, deoarece decizia de graţiere şi lipsa de justificare erau de natură să ridice îndoieli cu privire la politica de toleranţă zero faţă de pedofilie”, a mai spus Novak.

În timp ce decizia lui Katalin Novak de a grația câteva zeci de persoane în aprilie 2023, înaintea vizitei Papei Francisc, era cunoscută, publicația de știri maghiară 444.hu a raportat, citând documente judecătorești, că directorul adjunct al casei de copii se numără printre aceștia.

Fostul director adjunct al căminului pe care l-a grațiat fusese condamnat la peste 3 ani de închisoare și i-a fost interzis timp de 5 ani să lucreze cu tineri sub 18 ani pentru că a fost complice al directorului căminului în a forța pe unii dintre băieți să-și retragă acuzațiile.

Fostul director a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a mai multor băieți minori în perioada 2004-2016.

Acest lucru a declanșat un val de proteste împotriva lui Novak, care este un aliat apropiat al premierului Viktor Orban și al fostului său ministru al familiei.

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat joi că va modifica Constituția pentru a exclude posibilitatea grațierii pedofililor, în urma controversei provocată de Novak.

În martie 2022, ea a devenit prima femeie care a ocupat această funcție protocolară în Ungaria.

Novak a fost secretar de stat la Minsterul Familiei și Tineretului în perioada 2014-2020 și ministru fără portofoliu al aceluiași minister în 2020-2021. Între 2017 și 2021, a fost unul dintre vicepreședinții Fidesz, iar din 2018 a fost deputată.

Ea are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa, a trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.

Sâmbătă, la câteva minute după anunțul președintei, fostul ministru al Justiției al lui Viktor Orban, Judit Varga - care trebuia să conducă lista Fidesz pentru europarlamentare și care a aprobat de asemenea grațierea - a declarat pe Facebook că va demisiona din funcția de deputată Fidesz, asumându-și responsabilitatea deciziei. Astfel, ea și-a anunțat „retragerea din viața publică” pentru că și-a dat avizul ca ministru, post pe care îl părăsise în această vară pentru a conduce campania pentru alegerile europene, potrivit AFP.

„Renunț la mandatul meu de deputat și cap de listă pentru Parlamentul European”, a spus ea pe Facebook.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22