Președintele american Joe Biden, în vizită surpriză în Ucraina

L. G. | 20.02.2023

Președintele american Joe Biden face o vizită surpriză în Ucraina luni dimineața, pentru prima dată de la invazia Rusiei din urmă cu un an.

Pe aceeași temă

Președintele american Joe Biden a sosit luni într-o vizită surpriză în capitala ucraineană Kiev, sfidând amenințările cu atacuri cu rachete rusești, pentru a anunța o suplimentare semnificativă a livrărilor de arme americane, în timp ce Ucraina se pregătește să marcheze un an de la invazia rusă de anul trecut.

Joe Biden a transmis poporului ucrainean că „America este alături de voi, iar lumea este alături de voi”, în cadrul unui discurs rostit în timpul vizitei sale surpriză de luni.

Președintele american spune că „își amintește foarte bine” de începutul războiului – care va fi marcat vineri – când liderul ucrainean Volodimir Zelenski a raportat explozii în Kiev.

El a adăugat că are „toată încrederea” că Ucraina va învinge Rusia în „cel mai mare război terestru din Europa din ultimele trei sferturi de secol”.

„Un an mai târziu, Kievul se ridică. Și Ucraina rămâne în picioare. Democrația rămâne în picioare”, a spus Biden.

Președintele american Joe Biden a mai declarat că a vizitat Kievul pentru a reafirma sprijinul „de neclintit” al Statelor Unite pentru Ucraina, anunțând un nou ajutor militar și o nouă serie de sancțiuni impuse Rusiei.

Biden a subliniat că există un sprijin larg, bipartizan la Washington pentru cauza ucraineană, chiar dacă unii dintre politicienii republicani se opun acordării de asistență suplimentară.

„Cu toate dezacordurile pe care le avem în Congresul nostru cu privire la unele probleme, există un acord semnificativ privind sprijinul pentru Ucraina”, a spus el. „Nu este vorba doar despre libertatea din Ucraina… Este vorba despre libertatea democrației în general”, a spus el.

Volodimir Zelenski a spus că negocierile de astăzi cu Joe Biden au fost „fructuoase” și „foarte cruciale”.

„Sperăm ca acest an 2023 să devină un an al victoriei”, adaugă el.

El continuă spunând că va continua să facă tot posibilul pentru a se asigura că lumea democratică „câștigă în această luptă istorică”.

Ucraina se confruntă cu o perioadă foarte dificilă, mai subliniază el, dar va face „realizări istorice” cu ajutorul SUA și al restului lumii.

„Negocierile de astăzi au fost foarte fructuoase, foarte importante și foarte cruciale”, spune el, adăugând că rezultatele vor avea cu siguranță un impact pe câmpul de luptă.

Armele cu rază lungă de acțiune au fost, de asemenea, un subiect de discuție, alături de alte tipuri de sprijin militar care nu au fost furnizate până în prezent, a mai spus el.

„Reconstituirea și recuperarea justiției este, de asemenea, importantă… iar agresorul trebuie să își asume responsabilitatea pentru agresiune și să ramburseze daunele”, afirmă Zelenski, înainte de a mulțumi SUA pentru sprijinul acordat pentru a se asigura că acest lucru are loc.

<iframe width="640" height="362" src="https://www.youtube.com/embed/9Auq9mYxFEE" title="Watch Sky News live" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

„În timp ce lumea se pregătește să marcheze aniversarea unui an de la invazia brutală a Ucrainei de către Rusia, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelensky și pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Biden într-un comunicat emis de Casa Albă.

„Când Putin și-a lansat invazia cu aproape un an în urmă, a crezut că Ucraina este slabă și Occidentul este divizat. El a crezut că va putea să resiste mai mult decât noi. Dar s-a înșelat total.

În ultimul an, Statele Unite au creat o coaliție de națiuni de la Atlantic la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu un sprijin militar, economic și umanitar fără precedent - iar acest sprijin va dura cât este necesar”, a mai spus Biden.

Președintele Joe Biden a anunțat luni dimineață la Kievc că SUA vor acorda un ajutor militar suplimentar în valoare de 500.000 milioane de dolari, constând în echimante militare, inclusiv muniție de artilerie, rachete și obuze.

Zelenski a declarat la rândul lui, că a discutat cu președintele american despre „rachete cu rază lungă de acțiune și armele care ar putea fi furnizate Ucrainei, chiar dacă anterior nu erau menționate”.

Președintele Biden a lăudat rezistenței armatei ucrainene pe măsură odată ce războiul intră în al doilea an.

Cu ocazia vizitei istorice la Kiev, președintele american a anunțat o donație suplimentară de echipament militar american și a spus că în cursul acestei săptămâni guvernul său „va anunța sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care încearcă să ocolească sancțiunile sau să sprijine mașina de război a Rusiei”.

Biden s-a întâlnit luni cu Zelenski, precum și cu prima doamnă Olena Zelenski, la palatul prezidențial din Kiev.

US President Joe Biden with Ukraine President Volodymyr Zelensky at the Ukrainian Presidential Palace, Kyiv, Ukraine, on February 20.

Vizita istorică a lui Joe Biden la Kiev are loc cu doar câteva zile înainte de aniversarea unui an de la invadarea țării de către Rusia și doar cu o zi înainte de un important speech al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în care este așteptat să definească obiectivele la intrarea în cel de al doilea an de la declanșarea invaziei în Ucraina.

Călătoria lui Biden este o demonstrație de sprijin pentru Kiev, care vine într-un moment critic al conflictului, în contextul în care Rusia se pregătește pentru o ofensiva de primăvară, scrie CNN.

Vizita lui Biden este una supriză, nefiind anunțată. Casa Albă a anunțat doar vizita de două zile pe care Biden o va face începând de luni în Polona.

În toată Ucraina este avertizare de raid aerian, pe fondul acestei vizite, scrie The Guardian.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Joe Biden, the President of the United States 🇺🇸 is in Kyiv! <a href="https://t.co/pIcHYk5A1B">pic.twitter.com/pIcHYk5A1B</a></p>&mdash; Maria Drutska 🇺🇦 (@maria_drutska) <a href="https://twitter.com/maria_drutska/status/1627606110206148608?ref_src=twsrc%5Etfw">February 20, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe președintele american Joe Biden în mai multe rânduri să viziteze Kievul , spunând că este important ca liderul american să vadă situația la fața locului.

Chiar săptămâna trecută, Zelenski a spus că invitația adresată lui Biden de a vizita Ucraina rămâne în vigoare.

„Președintele Biden și cu mine ne întâlnim ocazional. Știți că l-am invitat pe președinte. Cred că va fi bucuros să viziteze Ucraina dacă va avea ocazia. Acesta ar fi un semnal important pentru a ne sprijini țara”, a spus Zelenski pe 15 februarie.

Zelensky a călătorit la Washington în decembrie pentru a-l întâlni pe Biden în Biroul Oval și a ține un discurs în fața Congresului SUA - în prima sa călătorie în afara Ucrainei de la începutul războiului.

U.S. President Joe Biden visits St. Sophia Cathedral with Ukrainian President Volodymyr Zelensky in Kyiv, Ukraine, on February 20.

Biden a vizitat Ucraina de șase ori în calitate de vicepreședinte. Ultima sa vizită la Kiev a fost în ianuarie 2017, cu câteva zile înainte de a-și părăsi funcția. Înainte de vizita surpriză de luni, acea deplasare a rămas ultima vizită cu cel mai înalt rang a unui oicial american în Ucraina, deoarece nici vicepreședintele Pence, nici președintele Trump nu au vizitat vreodată Kievul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22