Președintele Cehiei, fost comandant NATO: Ucraina are o singură șansă pentru a lansa contraofensiva

L. G. | 20.03.2023

Petr Pavel, fost comandant NATO, a declarat pentru ziarul polonez Rzeczpospolita că „oboseala războiului” se va instala în rândul aliaților Ucrainei după iarna viitoare.

Pe aceeași temă

Ucraina are „o singură fereastră” pentru a lansa o contraofensivă, potrivit președintelui ceh, Petr Pavel, relatează Sky News.

Petr Pavel, fost general NATO, a declarat pentru ziarul polonez Rzeczpospolita că „oboseala războiului” se va instala în rândul aliaților Ucrainei după iarna viitoare.

O încercare eșuată de contraatac va face ca obținerea de fonduri pentru o a doua încercare să fie „extrem de dificilă”, a adăugat el.

„Cred că Ucraina va avea doar o singură fereastră de a lansa o contraofensivă majoră”, a declarat Pavel, potrivit Rzeczpospolita.

„După iarna viitoare, va fi extrem de dificil să se mențină nivelul actual de ajutor. Oboseala de război nu înseamnă doar epuizarea resurselor umane și a echipamentelor, distrugerea infrastructurii din Ucraina, ci și oboseala țărilor care oferă ajutor”, a explicat liderul ceh.

„Prin urmare, dacă [Ucraina] decide să lanseze o contraofensivă majoră și aceasta nu reușește, va fi extrem de greu să obțină fonduri pentru următoarea”, a mai spus Petr Pavel, care a fost președintele Comitetului militar al NATO din 2015 până în 2018 și șef al Statului Major General al Forțelor Armate Cehe din 2012 până în 2015, cu gradul de general.

„Sper că noi - mă refer la țările care susțin Ucraina și Ucraina însăși - vom putea duce la înfrângerea Rusiei în Ucraina. Și să facem Rusia atât de mult mai slabă încât nu să nu mai poată începe o agresiune împotriva nimănui”, a adăugat el.

„De asemenea, trebuie să începem să căutăm modalități de a ajunge la ruși în parte pentru a lucra împreună pentru un viitor mai bun pentru Rusia. Ar fi o mare greșeală să-i punem pe toți rușii într-un singur sac. În același timp, ne este imposibil să ne întoarcem la afaceri ca de obicei fără a schimba regimul rus pe plan intern. Doar că nu este posibil”, a mai spus președintele Cehiei.

El susține că iertarea Moscovei pentru începerea războiului din Ucraina „ar încuraja liderii ruși să declanșeze un alt conflict în viitorul apropiat”.

„Încă trebuie să fim hotărâți să slăbim regimul rus pentru ca poporul rus să înțeleagă că ceea ce au făcut a fost o greșeală. Și că singurul viitor este dialogul și în cele din urmă cooperarea, nu agresiunea”, a mai subliniat Petr Pavel.

Pavel, un susținător ferm al Ucrainei, a fost învestit în funcția de președinte al Cehiei pe 9 martie, după ce l-a învins pe fostul premier populist Andrej Babis la alegerile ce au avut loc la sfârșitul lunii ianuarie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22