Presedintele iranian contesta legitimitatea Israelului.Kerry crede in solutia a doua state

Paul Cristescu | 12.11.2015

Hassan Rohani, presedintele Iranului, a declarat ieri că 'actualul stat Israel nu este legitim' și că refugiații de origine palestiniană ar trebui sa se reintoarca in teritoriile lor si sa voteze o autoritate care sa conduca intreg teritoriului palestinian de dinainte de 1948.

Pe aceeași temă

 

"Actualul stat Israel nu este legitim. De aceea nu avem relații cu ei, deoarece nu considerăm acest stat ca fiind legitim. Considerăm că toate persoanele care sunt de origine palestiniană și care rătăcesc în străinătate ar trebui să poată reveni pe pământurile lor. Ar trebui să existe alegeri publice sub supervizarea ONU și, indiferent care ar fi rezultatele, le vom accepta", a declarat Rohani, citat de Agerpres.

 

Rohani a precizat că nu vorbește de două state, unul israelian și unul palestinian, ci de 'unul singur'. "Considerăm că toată lumea trebuie să se reunească pentru a vota asupra întregului teritoriu palestinian așa cum era în frontierele sale de dinainte de 1948 (data creării Israelului — n.r.) (...) Considerăm că toți evreii, toți musulmanii, toți creștinii și toate persoanele care sunt originare din Palestina și care rătăcesc în străinătate ar trebui să poată reveni în Palestina", a adăugat el.

 

                                                         Hassan Rouhani, presedintele Iranului

 

Iranul a revenit pe scena internationala după semnarea acordului privind programul nuclear între Teheran și marile puteri, la 14 iulie la Viena. Israelul consideră Iranul o amenințare la adresa existentei sale, denunțand permanent acest acord. Președintele Rohani, considerat moderat in comparatie cu predecesorul său Mahmoud Ahmadinejad, este așteptat luni și marți în Franța în prima sa vizită.

 

Kerry, secretarul de stat american: O soluție cu două state nu este un vis imposibil

 

Secretarul de stat American John Kerry a declarat de asemenea ieri, cu ocazia unei reuniuni la New York a unor demnitari israelieni la ONU, ca o soluție cu două state, Israelul și un stat palestinian, "nu este un vis imposibil", însă necesită curaj.

 

Kerry a asistat la o ceremonie de comemorare a discursului ambasadorului israelian Chaim Herzog în 1975, care a denunțat o rezoluție a Națiunilor Unite ce asimila sionismul cu o formă de rasism. "Visul sionist îmbrățișează conceptul de Israel ca o democrație evreiască, un licăr de speranță pentru toate națiunile. Acest vis nu poate supraviețui decât cu două state care există unul lângă altul în securitate. După ani de eforturi și discuții, știm cu toții că nu este un vis imposibil. Poate fi realizat", a spus Kerry, citat de Agerpres.

 

Declarațiile sale vin la câteva zile după o vizită a premierului israelian Benjamin Netanyahu la Washington, în cursul căreia nu a arătat o mare dorință de a relansa negocierile de pace între israelieni și palestinieni. Aceste negocieri au fost oprite anul trecut după eșecul eforturilor derulate de Kerry.

 

A alege să recunoști un stat palestinian "necesită curaj", a mai spus șeful diplomației americane."Teama și sectarismul pot fi învinse, însă sunt alegeri pe care trebuie să le facem astăzi. Acum este rândul nostru", a adăugat el.

 

Relansarea negocierilor în vederea unui proces de pace este una dintre prioritățile Consiliului de Securitate al ONU. Membrii săi analizează în prezent un proiect de rezoluție prezentat de Noua Zeelandă, care susține că o soluție cu două state "este singura cale credibilă către pace" și cere celor două părți să fie pregătite pentru o reluare a negocierilor.

 

O relansare a negocierilor de pace ar permite de asemenea reducerea temerilor privind o treia intifadă, speră diplomați de la ONU.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22