Președintele Kazhstanul a ordonat foc fără avertisment împotriva manifestanților

Redactia | 07.01.2022

Kassym-Jomart Tokaev a precizat într-o apariție televizată că la atacurile din ultimele zile din Almatî au participat 20 de mii de ”bandiți” care au primit sprijin extern.

Pe aceeași temă

​Forțele rusești au ajuns în Kaszahstan la cererea regimului autoritar din Almatî, pe fondul revoltelor antiguvernamentale care s-au soldat deja cu zeci de morți și sute de răniți în rândul protestatarilor și al polițiștilor.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a precizat vineri că a dat ordin armatei să tragă în protestatari fără avertisment, susținând că aceștia sunt niște ”bandiți” și ”teroriști”.

El a precizat că soldații ruși vor rămâne temporar în țară pentru a asigura securitatea și că ”ordinea constituțională” fost restabilită în mare parte. Fostul ministru Mukhtar Ablyazov, refugiat politic în Franța, s-a autoproclamat lider al mișcării de protest și a cerut Occidentului să intervină.

Kassym-Jomart Tokaev a precizat într-o apariție televizată că la atacurile din ultimele zile din Almatî au participat 20 de mii de ”bandiți”, care au fost pregătiți într-o singură bază și care au primit sprijin extern.

Nu a nominalizat vreun stat care ar fi fost implicat în această pregătire, informează Gazeta.ru.

De asemenea, Tokaev și-a exprimat recunoștința față de țările CSTO pentru sprijinul acordat, menționându-l separat pe Vladimir Putin.

Valoarea preliminară a pagubelor cauzate de revoltele din Almatî s-a ridicat la 44 de miliarde de tenge (aproximativ 100 de milioane de dolari). Evaluarea a fost făcută de Camera de Comerț din Kazahstan.

Președintele Kazahstanului, Kasim Tokaev, a anunțat vineri că „ordinea constituțională a fost „restabilită și că a ordonat forțelor armate să tragă fără avertisment în protestatari pe care i-a numit teroriști.

Turkish Airlines a declarat vineri că anulează toate zborurile către Kazahstan până pe 9 ianuarie din cauza „evoluțiilor negative” din fosta națiune sovietică.

Turkish Airlines a declarat că personalul său de zbor din Almatî va fi dus înapoi la Istanbul sâmbătă, în timp ce alte măsuri de evacuare pentru personalul din capitala Nur-Sultan erau în curs de evaluare.

Vladmir Putin a discutat cu omologul său kazah Kassym-Jomart Tokayev despre criza din Kazahstan în cadrul mai multor convorbiri telefonice, transmit agențiile de presă rusești citate de Reuters.

Președintele Franței, Emmanual Macrin a declarat vineri că este îngrijorat în ceea ce privește situația din Kazahstan, adăugând că va continua să urmărească evoluțiile din fosta republică sovietică, relatează Reuters.

Pe rețelele sociale apar înregistrări ale momentului în care manifestanții dărâmă statuia fostului președinte Nursultan Nazarbayev, cel care a continuat să dețină puterea din umbră, în calitate de șef a consiliului de securitate, până la izbucnirea protestelor.

China își exprimă sprijinul pentru intervenția militară a Rusiei în Kazahstan

Mukhtar Ablyazov, om de afaceri kazah și fost ministru, s-a proclamat lider al protestelor și al opoziției, relatează Reuters.

 El mai spune că oamenii nemulțumiți de actuala putere îl întreabă zilnic ce să facă.

 Ablyazov a fost acuzat de fraudă de către fostul regim Nazarbayev din momentul în care a demisionat din funcțiile deținute și a început să facă opzoiție puterii. În prezent, trăiește la Paris, în exil.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22