Președintele PE, David Sossoli, cere Comisiei JIRI clarificarea situația Rovanei Plumb: DA sau NU

Laurentiu Gheorghe | 27.09.2019

Președintele Parlamentului European cere președintelui Comisiei Juridice, Lucy Nethsingha, să-i precizeze dacă Rovana Plumb este respinsă definitiv sau poate sa-si rezolve problemele de integritate.

Pe aceeași temă

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) explică într-o scrisoare trimisă președintelui Parlamentului European, David Sassoli, că este îngrijorată de faptul că Rovana Plumb este în potențial conflict de interese și există serioase îndoieli că ar putea fi comisar european pentru transporturi, conform Mediafax.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, se plânge că nu este menționată o decizie clară în privința Rovanei Plumb, astfel că este solicitat un răspuns tranșant din partea Comisiei juridice: DA sau NU.

Scrisoarea președintelui Parlamentului European, în care solicită o poziție tranșantă din partea Comisiei juridice, în care să spună dacă ei consideră că Plumb se află în conflict de interese care nu poate fi acceptat:

„Stimate președinte,

Vă mulțumim pentru scrisoarea dvs. privind examinarea declarației de interese financiare a comisarului desemnat pentru transporturi, doamna Rovana Plumb. Înțeleg din scrisoarea dumneavoastră că Comitetul pentru afaceri juridice (JURI) în ședința de astăzi a decis că există legături cu privire la un potențial conflict de interese în legătură cu portofoliul comisarului pentru transporturi. Drept urmare, în conformitate cu articolul 2 paragraful 2 din anexa VII la Regulamentul nostru de procedură, procedura de numire

Comisarul desemnat Rovana Plumb este suspendat. În conformitate cu articolul 2 alineatul (3c) din anexa VII la Regulamentul nostru de procedură, JURI ar trebui să precizați ce măsuri precise recomandă în această etapă.

Prin urmare, aș fi recunoscător dacă m-ați putea anunța dacă JURI va întocmi recomandări care vizează rezolvarea unui conflict de interese real sau potențial sau va concluziona că Rovana Plumb, comisarul desemnat, nu este în măsură să o exercite funcționează în conformitate cu tratatele și Codul de Conduită. În ultimul caz, m-aș adresa apoi președintelui ales al Comisiei pentru a evalua ce măsuri suplimentare pe care intenționează să le facă.

Aș aprecia dacă JURI ar putea oferi recomandările sau concluziile sale până luni, 30 Septembrie 2019, prânz”, potrivit documentului difuzat de Mediafax.

****

Scrisoarea transmisă de președintele Comisiei JURI Lucy Nethsingha:

„Stimate președinte,

Scriu în legătură cu examinarea declarației de interese și a evaluarea conflictului de interese real sau potențial al comisarului desemnat pentru ·Transport, doamna Rovana Plumb. În conformitate cu articolul 125 din regulamentul de procedură și articolul 2 din anexa VII la acesta, la reuniunile sale din 19 septembrie, 25 septembrie și 26 septembrie 2019, Comisia pentru drept Afacerile evaluate, pe baza documentelor prezentate, adică declarația de interese, răspuns la cererea de informații suplimentare din 24 septembrie 2019 și o discuție deținut de doamna Rovana Plumb de către Comisia pentru afaceri juridice la 26 septembrie 2019, problema potențialului sau a conflictului real de interese în legătură cu portofoliul Comisar pentru transporturi.

În cadrul reuniunii sale din 26 septembrie 2019, Comisia pentru afaceri juridice a decis că este este necesar să se adreseze președintelui ales al Comisiei cu privire la îngrijorarea acestuia că există potențial conflict de interese în legătură cu portofoliul de comisar pentru transport.

Acest lucru provine dintr-un împrumut primit de comisarul desemnat de la o persoană fizică care operează profesional în domeniul turismului, precum și din faptul că pe baza de informații pe care le-a primit Comitetul, nu este clar cum trebuie plătit acest împrumut restant înapoi într-un mod deschis și transparent. Prin urmare, Comisia pentru afaceri juridice are în vedere că în această etapă și până la rezolvarea acestui conflict de interese, există o îndoială serioasă cu privire la aceasta dacă comisarul desemnat își poate exercita rolul de comisar pentru transporturi. Comisia pentru afaceri juridice este, de asemenea, îngrijorată de problemele legate de restituirea împrumutul restant ar putea rămâne astfel încât să creeze în continuare un potențial conflict de interese tot în raport cu alte portofolii.

Aș fi foarte recunoscătoare dacă ați putea informa președintele ales al Comisiei își exprimă îngrijorarea și informează Comisia pentru afaceri juridice cu privire la etapele pe care președintele ales intenționează să ia pentru ca acest conflict de interese să fie rezolvat. Cu stimă, Lucy Nethsingha”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22