Președintele Turciei a aruncat la coș scrisoarea lui Trump în care îi cerea să nu invadeze Siria

Laurentiu Gheorghe | 17.10.2019

Președintele SUA, Donald Trump, l-a avertizat pe omologul turc că „nu vrea să fie responsabil pentru omorârea a zeci de mii de oameni”, dar nici „pentru distrugerea economiei Turciei”, „și așa voi face”.

Pe aceeași temă

Chiar în ziua în care a fost primită scrisoarea de la Casa Albă, armata Turciei a trecut granița turco-siriană și a lansat atacuri împotriva pozițiilor deținute de forțele kurde, aliate americanilor.

Răspuns lui Erdogan, confirmat de biroul de presă al Președinției Turciei pentru BBC, a fost „aruncarea ei la coșul de gunoi”.

„Hai să ajungem la un acord bun! Nu trebuie să fii responsabil pentru uciderea a mii de oameni, iar eu nu vreau să fiu responsabil pentru distrugerea economiei Turciei - și așa voi face”, i-a scris Trump lui Erodgan pe 9 octombrie.

„Nu fi un tip dur. Nu fi un prost”, a mai scris liderul de la Casa Albă.

Donald Trump a fost criticat pentru decizia de a retrage trupele de operațiuni speciale staționate în nordul Siriei, criticii săi acuzându-l că i-a dat posibilitatea lui Erdogan să lanseze atacuri împotriva kurzilor.

Miercuri, Trump a primit o lovitură în Congresul SUA, unde 129 parlamentari republicani au votat alături de adversarii democrați o rezoluție de condamnare a schimbării politicii americane în Siria. Rezoluția a trecut cu 354 de voturi „pentru”, la 60 „împotrivă”, prin care i se cere Turciei să oprească de îndată operațiunile militare din Siria.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22