Presupus atentat asupra lui Maduro. Acuzați, de-a valma: Columbia, opoziția, teroriști

Dora Vulcan | 05.08.2018

​Președintele venezuelean Nicolas Maduro susține că a supraviețuit unei tentative de asasinat cu drone explozive, scrie BBC News. El susținea un discurs în cadrul unui eveniment militar, la Carcas, când presupusul atentat ar fi avut loc. Un grup misterios rebel ar fi comis atentatul, informează și AFP.

Pe aceeași temă

 

 

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a supraviețuit unei tentative de asasinat cu drone explozive. El susținea un discurs în cadrul unui eveniment militar, la Carcas, când presupusul atentat a avut loc. Un grup misterios rebel a revendicat atentatul și a reclamat înfometarea populației, lipsa medicamentelor și a produselor esențiale și îndoctrinarea cu comunism. Maduro, în schimb, a aruncat cu acuzații de-a valma: către președintele columbian, către teroriști din SUA și către ”extrema dreaptă” în care el include de fapt opoziția venezueleană. Momentul a fost redat de televiziunea guvernamentală: cel al exploziilor, reacția soției lui Maduro și cum gărzile de corp au venit să-l apere, inclusiv momentul ruperii rândurilor de sute de militari care defilau și care au luat-o la fugă îngroziți.

 

 

”Astăzi au încercat să mă asasineze”, a declarat Maduro într-o intervenţie radiotelevizată.  ”Nu am nicio îndoială că numele lui Juan Manuel Santos este în spatele acestui atentat”, a spus Maduro. În intervenţia sa ulterioară, Maduro a anunţat mai multe arestări. În afară de preşedintele Santos, Maduro a acuzat persoane care trăiesc, susţine el, în Statele Unite, precum și opoziția venezueleană, pe care el o numește ”extremă dreaptă”. ”Primele investigaţii ne arată că mai mulţi dintre finanţatorii (atentatului) trăiesc în Statele Unite, în statul Florida”, a declarat Maduro. ”Sper că preşedintele Donald Trump este dispus să lupte împotriva grupărilor teroriste”, a adăugat el, citat de AFP, ReutersBBC și Xinhua News Agency.

 

La Bogota, Guvernul columbian a respins categoric această acuzaţie, pe care a catalogat-o drept ”absurdă”.

 

De fapt, atentatatul a fost deja revendicat de un misterios grup rebel, care ar fi alcătuit din civili şi militari, potrivit unui comunicat difuzat pe reţele de socializare.

 

”Noi nu putem să tolerăm ca populaţia să fie înfometată, ca bolnavii să nu aibă medicamente, ca moneda să nu mai aibă valoare, ca sistemul de educaţie să nu mai înveţe nimic şi să nu facă decât să îndoctrineze cu comunism”, se arată în acest text, semnat de ”Mişcarea naţională a soldaţilor în cămaşă”, necunoscut până acum.

 

 

 

 

Ministrul venezuelean al Comunicaţiilor Jorge Rodrigue a declarat anterior că Maduro a scăpat unui atentat comis cu drone încărcate cu explozivi, în timp ce susţinea un discurs difuzat în direct la televiziunea guvernamentală, din timpul unei ceremonii militare în centrul Caracasului. Şapte militari au fost răniţi şi spitalizaţi în urma atacului, a declarat ministrul.

 

În plină alocuţiune, după o detonare, Maduro, soţia sa Cilia Flores şi militari de rang înalt care-i înconjurau pe o estradă, s-au uitat către cer, cu un aer surprins şi îngrijorat.  

 

 

 

Apoi camera a arătat câteva sute de militari în timp ce rupeau brusc rândurile şi fugeau pe bulevardul pe care se desfăşura evenimentul, într-o anumită confuzie, relatează News.ro.  

 

 

 

 

 

 

Televiziunea de stat a întrerupt, apoi, transmisiunea.

 

Potrivit ministrului Comunicaţiilor Jorge Rodriguez, ”o încărcătură explozivă (...) a detonat în apropierea estradei prezidenţiale”, iar alte încărcături au explodat în mai multe locuri ale paradei militare. Exploziile au ”cauzat rănirea a şapte militari” din cadrul Gărzii Naţionale Bolivariene, care erau mobilizaţi la faţa locului ceremoniei militare, iar aceste efective ”primesc în prezent îngrijiri” în spitale, a spus Jorge Rodriguez.

 

 

Guvernul a acuzat ”extrema dreaptă” - o expresie prn care desemnează opoziţia venezueleană - că este implicată în acest ”atentat”.

 

La câteva minute după evenimente, forţe de securitate erau pe cale să inspecteze un imobil situat în apropiere şi a cărui faţadă era înnegrită, a constatat AFP.

 

Incidentul a avut loc pe fondul unei situaţii sociale şi politice deosebit de tensionate. În Venezuela, toţi indicatorii economici sunt pe roşu de ani de zile. Inflaţia ar putea să atingă 1.000.000% la sfârşitul lui 2018, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), iar PIB-ul urmează să se prăbuşească cu 18%. Penuria este generalizată - alimente, medicamente sau bunuri de consum curent - în această ţară, în care serviciile publice, îngrijirile de sănătate sau electricitatea, apa şi transporturile s-au degradat puternic. 

 

Incidentul a avut loc în ziua împlinirii unui an a foartei contestatei Adunări Constituţionale venezuelene, care a permis Guvernului să acapareze puterea şi să neutralizeze opoziţia.

 

Profitând de disensiuni în tabăra anti-Maduro, această instanţă - alcăruită numai din susţinători ai şefului statului şi care dispune de prerogative lărgite - şi-a atribuit cea mai mare parte a competenţelor Parlamentului, singura instituţie din ţară controlată de opoziţie.

 

Adunarea Constituantă a devansat data alegerilor prezidenţiale, iar pe 20 mai Maduro a fost reales până în 2025, în absenţa opoziţiei - o ”victorie” nerecunoscută de o mare parte a comunităţii internaţionale.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22