Prezidențiale: Marele Big Bang provocat de candidaţii antisitem Macron și Le Pen

E.b. | 24.04.2017

Calificarea lui Emmanuel Macron și Marine Le Pen pentru turul al doilea al prezidențialelor din Franța este comparată de presa franceză cu un "big bang" lăsând "dreapta K.O." și stânga la pământ, comentează AFP.

Pe aceeași temă


 

 

Bătălia în vederea turului doi al alegerilor prezidenţiale franceze începe luni, între proeuropeanul Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, conducătoarea  extremei dreapta antimondializare, doi candidaţi pe care-i opune totul. Amândoi afirmă însă că reprezintă ruptura cu ”sistemul”, transmite AFP.

 

Acest prim tur de scrutin, marcat de o participare masivă la urne, de aproape 80%, și desfășurat în contextul unor măsuri sporite de securitate pe fondul amenințării teroriste, înseamnă eliminarea celor două mari partide tradiționale de dreapta și de stânga din cursa finală pentru Palatul Elysée.

 

O eliminare fără precedent după instalarea celei de-a V-a Republici în 1958, transmite AFP preluată de Agerpres.

 

”Suntem pe cale să trăim un moment istroic, în sfârşit cu un candidat care iese din bipartizanism, care va înnoi clasa politică şi este o veste bună pentru Europa”, îşi exprima bucuria Quentin, un tânăr susţinător al lui Macron.

 

”Sunt ani de când aştept asta, de când suntem scuipaţi, suntem făcuţi nazişti, dar în sfârşit oamenii au deschis ochii!”, a exclamat la rândul său Aldric Evezard, un activist Frontului Naţional., conform AFP.

 

 

 

 

"Marele salt în gol"

 

 

 

 

"Big bang" sau "marele salt în gol", a scris cotidianul economic Les Echos, care consideră primul tur al alegerilor expresia unei "profunde lehamite de 'sistem', o renunțare definitivă la trecut".

 

"Alegătorii au optat duminică pentru un nou început al vieții politice franceze așa cum era ea structurată de la începutul celei de-a V-a Republici", a continuat jurnalul., conform Agerpres.

 

"Acest rezultat constituie un cutremur ale cărui replici vor fi de durată", a fost de părere cotidianul catolic La Croix.

 

Jurnalul liberal L'Opinion a subliniat că "alegătorii francezi au deschis, duminică, 23 aprilie, o pagină cu totul nouă din istoria celei de-a V-a Republici, eliminându-i de la prezidențiale pe toți reprezentanții partidelor politice care, sub un nume sau altul, au guvernat în deceniile trecute".

 

 

 

 

 

"Dreapta KO ...a fost pierdut ceea ce era de nepierdut"

 

 

 

 

"Dreapta K.O." a scris cotidianul de dreapta Le Figaro care a constatat că, "prin urmare, a fost pierdut ceea ce era de nepierdut".

 

"În timp ce dorința de alternanță, după un mandat de cinci ani considerat dezastruos, nu a fost niciodată atât de puternică, pentru prima dată în istoria sa (dreapta) nu va fi reprezentată în turul al doilea al prezidențialelor", a adăugat Le Figaro.

 

 

 

 

"Junele prim a câștigat în fața zgripțuroaicei"

 

 

 

 

În poziție de favorit, Emmanuel Macron este acum "la o treaptă" de putere, a titrat pe prima pagină Libération.

 

"Turul al doilea se vor înfrunta deci social-liberalismul și naționalismul, deschiderea și închiderea, Europa unită și Franța singură", a explicat cotidianul de stânga care a adăugat că, "în principiu, cu ajutorul republicanilor din toate partidele, junele prim al alegerilor a câștigat în fața zgripțuroaicei".

 

Dar, a nuanțat imediat, "FN a realizat cel mai important scor din istoria sa la prezidențiale. Iar dacă lupta se schimbă într-o confruntare popor-elite, cine poate prevesti rezultatul cu siguranță? Într-un decor nou, orice este posibil. Altfel spus, vigilență".

 

Un "Niciodată" fără ambiguitate barând o poză a Marinei Le Pen se afișează pe prima pagină a cotidianului comunist L'Humanité care lansează acest apel: "Să ne unim pentru a-i bara drumul". 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22