Prezidențiale în Cehia: Prorusul Miloș Zeman l-a învins pe proeuropeanul Jiri Drahos

Dora Vulcan | 27.01.2018

Preşedintele în funcţie al Cehiei, Milos Zeman, l-a învins sâmbătă, după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat vineri şi sâmbătă, pe independentul Jiri Drahos.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Contracandidatul Jiri Drahos si-a recunoscut infrangerea. "Vreau sa il felicit pe castigatorul alegerilor - Milos Zeman", a afirmat el in fata sustinatorilor sai, potrivit Reuters.

 

Dupa numararea voturilor din aproape 95% din sectii, rezultatele arata ca Zeman conduce in cel de-al doilea tur de scrutin cu 52,16% din sufragii, fata de 47,83% pentru contracandidatul sau Jiri Drahos. In cel de-al doilea tur al prezidentialelor, desfasurat vineri si sambata, s-au confruntat actualul presedinte ceh, pro-rusul Milos Zeman (73 de ani), cunoscut de asemenea pentru opiniile sale pro-chineze si anti-musulmane, si pro-europeanul Jiri Drahos (68 de ani), fost presedinte al Academiei cehe de Stiinte, transmite Hotnews.ro.

 

  Zeman, cunoscut pentru opiniile sale proruse şi antimigraţie, conduce cu 57,14% din voturi, devansându-l pe academicianul proeuropean Drahos, care întruneşte 42,58% din opţiuni, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

 

Primele rezultate au venit mai ales din circumscripţii mai mici, unde Zeman a obţinut un scor mai bun decât Drahos în primul tur de scrutin.

 

 

 

  • Drahos, un proeuropean, şi Zeman, un prorus, îşi dispută funcţia de preşedinte al Cehiei

 

Cele 8,4 milioane de alegători cehi sunt chemaţi vineri şi sâmbătă la secţiile de vot pentru a-l alege, în al doilea tur de scrutin, pe şeful statului. Milos Zeman, actualul preşedinte, şi-a concentrat campania electorală pe opoziţia sa faţă de imigraţie şi pe criticile la adresa Uniunii Europene.

 


Ei au de optat între preşedintele în exerciţiu Milos Zeman (prorus) şi Jiri Drahos (proeuropean), transmit dpa şi AFP, preluate de Agerpres.


În primul tur al acestor alegeri, desfăşurat în urmă cu două săptămâni, Zeman (73 de ani) a obţinut 38,56% din voturi, iar Drahos (68 de ani) 26,60% din sufragii. Alţi cinci candidaţi eliminaţi în primul tur de scrutin şi-au exprimat sprijinul pentru Jiri Drahos, sondajele de opinie indicând o luptă strânsă în turul doi.


Milos Zeman şi-a concentrat campania electorală pe opoziţia sa faţă de imigraţie şi pe criticile la adresa Uniunii Europene.

 

Într-o ţară care majoritar se opune primirii de migranţi, populistul Zeman nu a pierdut nicio ocazie pentru a-şi ataca rivalul pe această temă. El a ţinut să amintească faptul că, în iunie 2017, Drahos afirmase că ''a primi circa 2.600 de refugiaţi sau migranţi, cândva controlaţi din punct de vedere al securităţii, nu ar trebui să ridice nicio problemă''.


În ceea ce-l priveşte, Jiri Drahos - un profesor de chimie intrat relativ recent în viaţa politică cehă - afirmă că va lupta pentru schimbare şi se pronunţă pentru 'respect şi etică' în politică.


În Cehia, preşedintele are o autoritate redusă şi o influenţă limitată cu excepţia atribuţiilor de a face numirile constituţionale, deşi şeful statului poate avea o influenţă importantă asupra opiniei publice.

 

Secţiile de vot vor fi deschise vineri între orele locale 14:00 (13:00 GMT) şi 22:00 (21:00 GMT) şi sâmbătă între 08:00 (07:00 GMT) şi 14:00 (13:00 GMT). Rezultatul alegerilor vor fi cunoscute sâmbătă după-amiază. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22