Primul caz de Covid e altul decât cel despre care se știa până acum. Piața din Wuhan

Redactia | 19.11.2021

​Primul caz cunoscut de COVID-19 a fost o vânzătoare de la piața din orașul chinez Wuhan, nu un contabil cum s-a crezut inițial.

Pe aceeași temă

Cazul lui, despre care s-a crezut că ar fi primul, a contribuit la speculațiile că virusul s-ar fi putut scurge dintr-un laborator, potrivit unui studiu american, citat de Reuters.


Originea virusului SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19 rămâne un mister și o sursă majoră de tensiune între China și Statele Unite.

Un studiu comun realizat anul acesta de China și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a exclus aproape complet teoria conform căreia COVID-19 ar fi provenit dintr-un laborator, afirmând că cea mai probabilă ipoteză este că acesta a infectat oamenii în mod natural, probabil prin intermediul comerțului cu animale sălbatice.

O echipă de experți condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în orașul central Wuhan și în împrejurimile acestuia, împreună cu oamenii de știință chinezi, și a afirmat într-un raport comun din martie că virusul SARS-CoV-2 a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare.

Primul caz de Covid-19, o vânzătoare de la piața din Wuhan

Contabilul, despre care se credea în general că este prima persoană cu COVID-19, a raportat că primele sale simptome au apărut pe 16 decembrie 2019, cu câteva zile mai târziu decât se știa inițial, a declarat Michael Worobey, șeful catedrei de ecologie și biologie evoluționistă de la Universitatea din Arizona, în studiul publicat joi în revista Science.


Confuzia a fost cauzată de o problemă dentară pe care a avut-o pe 8 decembrie.


"Apariția simptomelor sale a venit după mai multe cazuri la lucrătorii de la Piața Huanan din Wuhan , ceea ce face ca o vânzătoare de fructe de mare de acolo să fie cel mai timpuriu caz cunoscut, cu un debut al bolii la 11 decembrie", se arată în studiu.

Acesta a spus că majoritatea cazurilor simptomatice timpurii au fost legate de piață, în special de secțiunea vestică unde erau ținuți în cuști câini enoți, și a oferit dovezi puternice ale unei origini a pandemiei de pe piața de animale vii.

Studiul vine în contextul în care, luna trecută, OMS a propus un nou grup de experți pentru a investiga sursa coronavirusului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22