Principalul opozant al lui Putin, Alexei Navalnîi a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare

Laurentiu Gheorghe | 02.02.2021

Alexei Navalnîi a fost condamnat marți la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru că nu a respectat termenii controlului judiciar pentru o condamnare anterioară.

Pe aceeași temă

O instanță din Rusia a decis marți condamnarea la închisoare cu executare a opozantului Alexei Navalnîi. Judecătorii s-au reunit pentru a decide dacă acesta va fi încarcerat pentru trei ani și jumătate în speța care a provocat proteste la nivel național și propuneri de noi sancțiuni occidentale contra Moscovei.

Cele 10 luni în care Navalnîi a fost deja arestat la domiciliu, ca parte a primului proces, vor fi luate în considerare pentru acel moment, ceea ce înseamnă că va fi închis încă doi ani și opt luni.

Judecătorul a stabilit că Navalnîi a încălcat termenii controlului judiciar - ce îl obligau să se prezinte, în persoană, în fața unui ofițer de probațiune de două ori pe lună - după ce el a fost externat din spitalul Charite din Berlin, în septembrie anul trecut, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok. Curtea Europeană a Drepturilor Omului din 2017 a decis că condamnarea lui Navalny din 2014 a fost „arbitrară și nerezonabilă”.

La rândul ei, Rusia acuză că situația în care se află Alexei Navalnîi este o înscenare a Occidentului, odată ce Germania până în prezent nu a oferit probe a otrăvirii acestuia, a declarat marți ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

“În urma acestor solicitări, nu a fost fost oferită nicio informație care ar arăta în mod clar justețea învinuirilor adresate autorităților ruse. Dacă acuzi, atunci demonstrează vina. Dacă spui: Nu vă voi arată nimic, pentru că e un secret” sau pentru că pacientul nu acceptă, înseamnă că avem toate motivele să presupune că e vorba de o înscenare”, a declarat Lavrov în cadrul unei conferinței de presă omologului său suedez, Ann Linde, care se află într-o vizită la Moscova în calitate de președinte în exercițiu al OSCE.

Poziția UE este însă tranșantă: Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a criticat duminică ”arestările masive” din timpul protestelor pro-Navalnîi din Rusia și „utilizarea disproporționată a forței” împotriva protestatarilor și jurnaliștilor, relatează AFP.

"Oamenii trebuie să poată exercita dreptul de a protesta fără teama represiunii. Rusia trebuie să-și respecte angajamentele internaționale", a scris pe Twitter Josep Borrell.

Poliția rusă a efectuat peste 4.400 de arestări și a blocat centrul mai multor orașe, inclusiv al Moscovei, în timpul unor noi demonstrații care au avut loc în toată țara pentru a cere eliberarea opozantului rus.

Reacția șefului diplomației vine cu puțin înainte de vizita sa la Moscova în perioada 4-6 februarie pentru a cere eliberarea domnului Navalnîi și pentru a discuta despre normalizarea relațiilor dintre Moscova și UE.

Aceasta va fi prima vizită în Rusia a unui șef al diplomației europene din 2017.

Această vizită ar trebui să permită „discuții aprofundate cu ministrul de externe Serghei Lavrov și alți interlocutori ruși înainte de discuția strategică a Consiliului European privind relațiile UE-Rusia programată pentru luna martie”.

"Otrăvirea, reținerea și arestarea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, precum și îngrijorările legate de libertățile fundamentale și drepturile omului în Rusia vor fi, de asemenea, pe ordinea de zi", se arată în comunicat.

Acțiunile Rusiei în Ucraina, sancționate de UE din 2014, vor fi de asemenea discutate.

Mai multe state membre au cerut adoptarea de noi sancțiuni europene după arestarea lui Navalnîi, dar măsura a fost suspendată la o reuniune a miniștrilor de externe din 25 ianuarie.

Cei douăzeci și șapte sunt „gata să reacționeze și să ia măsurile adecvate dacă situația o impune”, a precizat însă spaniolul după întâlnirea cu miniștrii.

"Vom vorbi despre asta când vom ști ce se va întâmpla cu Aleksei Navalnîi. Am fost de acord astăzi că vom aștepta decizia justiției ruse", a explicat șeful diplomației germane Heiko Maas după întâlnire.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22