Pro-rușii de la Chișinău, Ștefan Cel Mare și de ce simbolurile Moscovei trebuie interzise

Redactia | 12.04.2022

Parlamentul de la Chişinău a interzis folosirea simbolisticii de război a Rusiei – literele „Z” și „V” și panglica bicoloră negru-portocalie, numită și panglica Sfântul Gheorghe.

Pe aceeași temă

Parlamentul de la Chişinău a interzis folosirea simbolisticii de război a Rusiei – literele „Z” și  „V” și panglica bicoloră negru-portocalie, numită și panglica Sfântul Gheorghe.

Opoziția socialistă și comunistă de la Chişinău spune că decizia este una provocatoare, dezbină societatea și îngrădește libertatea de exprimare. Aceasta încearcă să deturneze discuțiile care țin de propaganda și simbolurile Rusiei către problemele economice cu care se confruntă Republica Moldova și acuză guvernarea că „se ocupă de prostii”, în timp ce oamenii din țară suferă de sărăcie. Iar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, recomandă autorităților să studieze istoria și să vadă că „Ștefan cel Mare se folosea de panglica Sfântului Gheorghe, la fel ca și toți ceilalți eroi din povești, din fabule, din istorie”.


Modificările la Codul contravențional adoptate joi de legislativul Republicii Moldova spun că „panglicile, semnele, literele sau combinațiile acestora, ce sunt folosite în calitate de elemente distinctive ale agresiunii militare ruse din Ucraina, sunt interzise pe teritoriul Republicii Moldova”, iar amenda pentru persoanele fizice este de 4500 de lei moldovenești (aproximativ 225 euro), iar pentru persoane juridice – de 9000 lei (450 euro).

În primele zile ale agresiunii Rusiei în Ucraina, în timp ce mii de refugiați începeau să vină în Republica Moldova, pe mai multe mașini cu numere ucrainene a fost scrisă cu spray litera Z. În alte cazuri, simbolul era lipit pe mașini în semn de susținere pentru acțiunile Rusiei.

Opinia publică a reacționat instant cerând o reacție a autorităților, iar organele de menținere a ordinii publice au calificat arborarea simbolicii agresiunii rusești în Ucraina drept incitare la violență și chemare la război. După mai multe investigații ale Poliției, Procuraturii și Serviciului de Informații și Securitate, lidera Z nu a mai fost lipită pe mașini.

Simbolul a fost folosit și de militarii ruși din misiunea de pacificare de pe Nistru. După ce Chişinăul a protestat împotriva acestui gest, simbolul războiului a dispărut de pe uniforma pacificatorilor ruși din Transnistria.

Articolul integral pe presshub.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22