Procurorul general al Bulgariei, ținta unui atac terorist

Redactia | 02.05.2023

Pe 1 mai, procurorul general al Bulgariei, Ivan Geshev, şi familia sa, au fost ţinta unui atentat terorist, după ce o bombă a explodat în faţa coloanei de maşini, informează presa bulgară.

Pe aceeași temă

Nimeni nu a fost rănit, a raportat secretarul-șef al Ministerului de Interne, Petar Todorov. O anchetă este în curs de desfășurare. Potrivit martorilor oculari, o explozie puternică a fost auzită în ploaia torențială.

În cadrul unui briefing în apropierea locului unde a avut loc explozia, Sarafov a declarat că nu a fost vorba de intimidare, ci de o tentativă de asasinat. Doar soarta a împiedicat un deces, a spus Sarafov.

Bomba cu şrapnel, plasată pe marginea drumului într-o curbă în care maşinile încetinesc, a făcut un crater cu diametrul de 3 metri. Explozia cu o forţă a aproximativ 3 kg de TNT a deplasat maşina blindată în care se afla Geshev pre stânga, a adăugat Sarafov.

„Sunt convins că vom prinde făptaşii. Statul nu îşi poate permite să permită astfel de incidente. Acesta este un atac la adresa integrităţii statului. Trimite un semnal partenerilor europeni că Bulgaria nu îşi poate proteja instituţiile. Procurorul general se află în prezent într-un loc sigur”, a declarat Sarafov.

Potrivit informaţiilor Televiziunii Naţionale, procurorul general trebuia să se deplaseze în Turcia. Înainte de a pleca, el a decis să meargă la o întâlnire cu procurorii din regiunea Samokov.

Incidentul a avut loc în jurul orei 11:45 între Samokov şi satul Kovachevtsi. Nimeni nu a fost rănit în incident, a declarat secretarul şef al Ministerului Afacerilor Interne, Petar Todorov, în cadrul unui briefing.

Marţi, premierul Galab Donev va avea o întâlnire cu ministrul Afacerilor Interne. Acolo vor fi rezumate informaţiile şi vor fi luate măsuri în consecinţă, a precizat Todorov.

„Bine că am schimbat maşina în ultimul moment. Bine că nu au omorât pe cineva! Îmi fac griji pentru copii, au fost foarte speriaţi”, a spus Geshev, conform novinite.com

Procurorul general călătorea împreună cu soţia şi cele două fiice ale lor.

Potrivit AFP, în 2020, mii de bulgari au ieşit în stradă timp de mai multe luni pentru a protesta faţă de corupţia din guvernul premierului de atunci, Boiko Borissov. Mobilizările puternice au cerut, de asemenea, demisia lui Geshev.

Personaj controversat de ani de zile, procurorul general, al cărui mandat se încheie în 2026, a fost acuzat că îi protejează pe cei aflaţi la putere, precum şi că obstrucţionează dezvăluirile de corupţie. Protestele au dus la încheierea mandatului lui Borissov, deschizând o perioadă de instabilitate politică.

Alegerile de la începutul lunii aprilie, al cincilea scrutin în doi ani, nu au reuşit să producă o majoritate clară în ţară, care ar putea fi nevoită să voteze din nou încă din această vară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22