Procurorul general spaniol cere emiterea unui mandat european de arestare pentru Puigdemont

Dora Vulcan | 02.11.2017

Procurorul general al Spaniei a cerut joi instanței supreme emiterea unui mandat european de arestare pentru liderul separatist catalan destituit Carles Puigdemont, aflat acum în Belgia după ce a fugit din țară.

Pe aceeași temă

 

 

 

Avocatul lui Puigdemont din Belgia, unde acesta se află împreună cu patru membri ai cabinetului său destituit, a spus că atmosfera din Spania nu este ”bună” și că clientul său vrea să păstreze o anumită instanță, dar a dat asigurări că va colabora cu instanțele spaniole.

 

"Dacă i se va cere, va coopera cu justiția spaniolă și belgiană", a declarat avocatul Paul Bekaert pentru Reuters.

 

Primul Ministru Mariano Rajoy i-a demis vineri pe Puigdemont și guvernul său, după ce parlamentul catalan a făcut o declarație unilaterală de independență - un vot boicotat de opoziție și declarat ilegal de instanțele spaniole.

 

Puigdemont a anunțat miercuri că va ignora hotărârea judecătorească în baza căreia ar trebui să se prezinte în fața instanțelor spaniole pentru a răspunde acuzațiilor de rebeliune și utilizarea abuzivă a fondurilor publice pentru organizarea referendumului prin care Catalonia și-a declarat independența de Spania. El nu s-a prezentat joi la audieri. 

 

„Când cineva nu apare după ce a fost citat de către un judecător să depună mărturie, în Spania sau în orice altă țară din UE, în mod normal, se emite un mandat de arestare“, a declarat președintele Curții Supreme Carlos Lesmes, care este, de asemenea, șeful Consiliului General al Puterii Judiciare, cel mai înalt organism judiciar din Spania.

 

Un mandat de arestare ar face practic imposibila participarea lui Puigdemont la alegerile anticipate din Catalonia din 21 decembrie.


Puigdemont a declarat marți că se va întoarce în Spania doar dacă i se acordă garanții de către guvernul spaniol. 

 

O decizie privind mandatul european va fi luată de un judecător de la Înalta Curte în urma mărturiei celor nouă membri ai cabinetului demis al lui Puigdemont, inclusiv fostul vicepreședinte Oriol Junqueras.

 

Curtea Supremă de Justiție a decis joi să le mai dea o săptămână lui Forcadell și parlamentarilor catalani pentru a-și pregăti apărarea, așa că o nouă audiere va avea loc pe 9 noiembrie. Dintre toți membrii cabinetului catalan demis, unul singur a refuzat să răspundă la întrebările procurorului de stat și a judecătorului Înaltei Curți, care este de așteptat să deschidă o anchetă care ar putea dura mai mulți ani și ar putea duce la un proces.


Procurorul i-a cerut judecătorului să-i rețină pe liderii catalani, în așteptarea investigației asupra rolului lor în declararea ilegală a independenței Catalonieit. 

 

Instanțele au declarat deja liderilor secesioni catalani să depună vineri o cauțiune de 6.2 milioane de euro (7.2 milioane dolari).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22