Procurorul Mueller constituie un mare juriu. Trump poate fi pus în dificultate

E.b. | 04.08.2017

Procurorul special Robert Mueller a constituit un mare juriu la Washington în cadrul anchetei sale privind posibila ingerință rusă în alegerile prezidențiale din SUA.

Pe aceeași temă

 
 

 

Dezvăluirea aprţine The Wall Street Journal, si este un semn că ancheta ar putea duce la eventuale urmăriri penale, transmite France Presse, preluată de Agerpres.

 

Ancheta procurorului Mueller, numit să asigure independența totală a investigațiilor care vizează de asemenea o posibilă complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump și Moscova, "intră într-o nouă fază", a subliniat The Wall Street Journal, care citează două surse anonime.

 

Marele juriu, format în "ultimele săptămâni", este un fel de Cameră de instrucție compusă din cetățeni care deliberează în secret cu ușile închise pentru a stabili dacă elementele prezentate de procuror pot duce la o inculpare.

 

De fapt, constituirea acestui mare juriu îi va permite lui Robert Mueller, fost director FBI, să obțină documente, precum și audieri sub jurământ.

 

"Nu constituiți un mare juriu decât cel puțin atunci când ancheta a scos în evidență elemente suficiente care reflectă o încălcare a cel puțin unei dispoziții penale, dacă nu chiar a mai multora", a comentat Bradley Moss, avocat specializat în probleme de securitate națională.

 

Potrivit acestuia, este vorba despre o "escaladare semnificativă a procesului" judiciar în cazul presupusei ingerințe ruse.

 

Donald Trump a negat întotdeauna categoric orice fel de complicitate cu Rusia în cadrul campaniei prezidențiale din 2016 și a calificat întregul caz, care afectează președinția sa, drept o "vânătoare de vrăjitoare".

 

Avocatul președintelui republican, Ty Cobb, a reacționat, explicând: "Casa Albă este în favoarea oricărui lucru care poate accelera încheierea" acestui dosar. El a adăugat că executivul "cooperează pe deplin" cu serviciile procurorului Mueller.

 

"Fostul director al FBI, James Comey, a spus în trei rânduri că președintele nu este vizat de anchetă și nu avem niciun motiv să credem că aceasta s-a schimbat", a declarat la rândul său purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

 

James Comey fusese destituit în luna mai de Donald Trump din cauza aceluiași dosar rusesc, a cărui investigare este în prezent supravegheată de Robert Mueller.

 

Acesta investighează în paralel și posibilele legături financiare între Donald Trump, asociații săi și Ruia, potrivit CNN.

 

Președintele american l-a avertizat în mod public pe procurorul special că aceasta ar putea constitui trecerea unei linii roșii, suscitând temerea unor observatori că el l-ar putea îndepărta pe Robert Mueller de la această anchetă tentaculară. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22