Proteste în Rusia împotriva ordinului de mobilizare al lui Putin. Zeci de persoane arestate

L. G. | 21.09.2022

Mai multe proteste au loc, miercuri, în orașe din Siberia împotriva ordinului de mobilizare semnat de Vladimir Putin, iar zeci de persoane au fost deja arestate, relatează Nexta și The Moscow Times.

Pe aceeași temă

În orașul Tomsk, oamenii au ieșit să protesteze în piața centrală.

Zeci de persoane au fost reținute miercuri în întreaga Rusie, în timp ce locuitorii din Siberia și Orientul Îndepărtat s-au mobilizat împotriva mobilizării militare „parțiale” declarate de președintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, scrie The Moscow Times.

Cel puțin 10 dintre cei 60 de protestatari care s-au adunat într-o piață centrală din orașul siberian Irkutsk au fost reținuți, potrivit activiștilor locali.

În orașul Ekaterinburg, poliția a efectuat zeci de arestări dintre protestatari.

 <blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ru" dir="ltr">❗В Екатеринбурге началось грубое винтилово. Хватают всех без разбору<br><br>📹: SOTA <a href="https://t.co/ABwbkbAYsv">pic.twitter.com/ABwbkbAYsv</a></p>&mdash; SOTA (@Sota_Vision) <a href="https://twitter.com/Sota_Vision/status/1572594441092796418?ref_src=twsrc%5Etfw">September 21, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Grupuri mici de protestatari s-au adunat, de asemenea, în Ulan-Ude, capitala republicii Buriatia, Yakutsk, capitala republicii Sakha, și în orașul Khabarovsk din Orientul Îndepărtat, a relatat postul de știri 7×7.

În mai multe orașe din Rusia au început să apară proteste, deocamdată de mică amploare, după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, scrie The Guardian.

 <blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Protests against mobilisation are taking place in several Russian cities today, mostly small-scale actions leading to a smattering of arrests. The woman’s sign reads “No to Mobilisation” <a href="https://t.co/EbytXN2OQF">pic.twitter.com/EbytXN2OQF</a></p>&mdash; Matthew Luxmoore (@mjluxmoore) <a href="https://twitter.com/mjluxmoore/status/1572562528114442240?ref_src=twsrc%5Etfw">September 21, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Protestatarii din Ulan-Ude au fost văzuți purtând pancarte scrise de mână cu mesaje precum „Nu războiului! Fără mobilizare!” și „Soții, tații și frații noștri nu vor să ucidă alți soți și tați”.

În orașul siberian Tomsk, o protestatară care purta o pancartă pe care scria „Îmbrățișează-mă dacă și tu ești speriat” s-a aflat printre cele 15 persoane reținute la scurt timp după începerea protestului, potrivit canalului local de știri Telegram Ulitsa Barkhatnaya.

În Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime din Rusia, o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare a arătat un protestatar strigând „Nu vreau să mor pentru Putin sau pentru voi!”.

Mișcarea de opoziție Vesna, precum și susținători ai lui Alexei Navalny au făcut apel la rușii din întreaga țară să iasă în stradă miercuri seara pentru a se opune deciziei Kremlinului de a-și întări forțele din Ucraina printr-o mobilizare „parțială”.

Un total de 300.000 de rezerviști ruși sunt așteptați să fie chemați la serviciul militar în timpul campaniei, potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu.

Procuratura din Moscova a precizat că partipanții la mitinguri pot fi pedepsiți potrivit codului penal pentru:

  • încălcarea ordinii stabilite de organizare sau de desfășurare a unei reuniuni, mitinguri, demonstrații, procesiuni sau pichetări

  • ațiuni publice menite să discrediteze utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse

  • implicarea unui minor în activități antisociale

  • revolte în masă

  • difuzarea publică de informații false cu bună știință despre utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse, care se pedepsește cu închisoare de până la 15 ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22