Proteste violente ale fermierilor olandezi, obligați să-și reducă cu 30% numărul de animale

L. G. | 06.07.2022

În această săptămână, zeci de mii de fermieri s-au adunat din toată Țările de Jos pentru a protesta împotriva politicilor guvernamentale care vor reduce numărul de animale din țară cu până la o treime.

Pe aceeași temă

Zecii de mii de fermieri din Țările de Jos protestează începând de luni împotriva politicilor de mediu promovate de guvern care vor reduce numărul de animale din țară cu până la o treime.

Guvernul olandez are în plan să investească 25 de miliarde de euro pentru „reducerea nivelurilor de poluare cu compuși cu azot” cu minim 50% până în 2030, iar unul dintre obiective îl reprezintă „plata către crescătorii de animale care să reducă numărul de animale sau să renunțe la această activitate”, și reducerea utilizării îngrășămintelor cu azot.

Cu alte cuvinte, acest lucru înseamnă reducerea numărului de porci, vite și găini la nivel național cu aproximativ 30%. O scădere deliberată a sectorului creșterii animalelor pentru limitarea emisiilor de azot și amoniac din urina și gunoiul de grajd produs de animale.

Problema este că Tările de Jos sunt unul dintre cei mai mari exportatori de carne din lume și cel mai mare din Europa. Reducerea producției sale cu o treime ar putea avea implicații uriașe pentru aprovizionarea globală cu alimente, în special în Europa de Vest.

Fermierii susțin că sunt acuzați pe nedrept, și că această abordare le lasă puține speranțe pentru viitorul profesiei lor.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="und" dir="ltr">🇳🇱 is 🔥 <a href="https://t.co/m64cgiQ8em">pic.twitter.com/m64cgiQ8em</a></p>&mdash; bu/ac (@buperac) <a href="https://twitter.com/buperac/status/1544333780768346112?ref_src=twsrc%5Etfw">July 5, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Fermierii nemulțumiți au blocat centre de distribuție a alimentelor precum și unele șosele. Protestele au devenit tot mai violente, polițiștii fiind obligați să tragă focuri de avertisment în Heernenveen pentru a înăbuși furia oamenilor revoltați.

Reprezentanții forțelor de ordine spun că protestatarii au creat "o situație periculoasă" atunci când au încercat să lovească mașinile de poliție cu tractoarele.

Un tractor a fost lovit de gloanțe însă nu au fost semnalate persoane rănite. Trei persoane au fost arestate.

Incidentul s-a petrecut la o rampă de acces spre autostrada A32, menționează presa locală.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Dutch police shoot at <a href="https://twitter.com/hashtag/farmer?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#farmer</a> and his tractor 🚜.<a href="https://twitter.com/hashtag/Netherlands?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Netherlands</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/FarmersProtest?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#FarmersProtest</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/FarmerProtest?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#FarmerProtest</a> <a href="https://t.co/0qR6EjO0L6">pic.twitter.com/0qR6EjO0L6</a></p>&mdash; Markus Haintz (@MarkusHaintzUSA) <a href="https://twitter.com/MarkusHaintzUSA/status/1544457555677790211?ref_src=twsrc%5Etfw">July 5, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Poliția a menționat că incidentul va face obiectul unei anchete interne, ceea ce reprezintă procedura standard atunci când un polițist face uz de armă.

Din cauza amplificării protestelor de stradă, reprezentanții aeroportului Schiphol din Amsterdam și compania aeriană KLM i-au avertizat pe clienții liniilor aeriene să folosească transportul public, deoarece grupurile de activiști ale participanților la proteste și-au anunțat intenția de a bloca drumurile cu tractoare.

Mai multe ambuteiaje au fost semnalate pe autostrăzile din estul țării și pe traseele cu feribotul din nord, fără ca problemele să se propage, momentan, în zona aeroportului din capitală, în timpul navetei de dimineață.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">So, uh.... Dutch farmers have purchased a tank to use to block distribution centres. <a href="https://t.co/rVvwb2pSA9">pic.twitter.com/rVvwb2pSA9</a></p>&mdash; Keean Bexte 🇳🇱 (@TheRealKeean) <a href="https://twitter.com/TheRealKeean/status/1544465282957189120?ref_src=twsrc%5Etfw">July 5, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Pescarii olandezi se alătură fermierilor

Pescarii olandezi s-au alăturat fermierilor la protestele față de obiectivele guvernamentale privind emisiile de azot.

În Harlingen, protestatarii au blocat portul cu traulere, făcând imposibilă plecarea feriboturilor către insulele Terschelling și Vlieland timp de mai multe ore.

Pescuitorii de creveți se tem, la rândul lor, că vor fi afectați de obiectivele guvernamentale privind emisiile.

De anul viitor, aceștia trebuie să solicite noi permise de pescuit iar în lipsa ajustărilor necesare la vasele lor cu năvod, documentele ar putea fi blocate, împiedicându-i să-și desfășoare activitatea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22