Protestele din Myanmar, reprimate violent de forțele de ordine

Redactia | 03.03.2021

Forţele de securitate din Myanmar au acţionat miercuri cu focuri de armă şi gaze lacrimogene pentru a reprima demonstraţiile anti-junta din cele mai mari două oraşe din ţară, potrivit Reuters.

Pe aceeași temă

Miniştrii de Externe din ţările asiatice din sud-est au îndemnat la moderaţie, însă nu au reuşit să facă un apel comun către armată pentru a-l elibera pe liderul de facto din Myanmar, Aug San Suu Kyi, şi pentru a restabili democraţia.

Cel puţin 21 de oameni au fost ucişi de la începutul loviturii de stat, pe 1 februarie, când guvernul lui Suu Kyi a fost înlăturat de la putere de armată, fapt care a stârnit proteste în ţară.

Potrivit unei organizaţii care urmăreşte arestările făcute, alte zeci de persoane au fost reţinute marţi, inclusiv organizatorul unui protest despre care a spus că a fost luat sub ameninţarea armei şi urcat într-o maşină neidentificată.

Win Myint, preşedintele înlăturat, se confruntă cu două noi acuzaţii, a spus avocatul lui, între care încălcarea Constituţiei, faptă ce poate fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare.

Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) s-a întrunit marţi, online, însă miniştrii de Externe nu au reuşit să facă un progres. Doar patru dintre ei – Indonezia, Malaysia, Filipine şi Singapore – au cerut eliberarea lui Suu Kyi şi a altor deţinuţi.

„Exprimăm disponibilitatea ASEAN de a acorda asistenţă Myanmarului într-o manieră pozitivă, paşnică şi constructivă”, a spus preşedintele asociaţiei, reprezentantul Bruneiului, într-un comunicat.

Ministrul de Externe al Myanmarului desemnat de armată a participat la întrunirea ASEAN, a transmis presa de stat, care a menţionat că Wunna Maung Lwin „a informat cu privire la neregulile votului” din luna noiembrie.

Armata birmană a justificat lovitura de stat spunând că alegerile parlamentare de toamna trecută au fost fraudate şi că reclamaţiile sale cu privire la asta au fost ignorate. Partidul lui Suu Kyi a câştigat detaşat atunci un al doilea mandat de cinci ani, iar comisia electorală a decis că votul a fost corect.

Marţi seară, televiziunea de stat a spus că agitatorii au mobilizat oamenii pe reţelele de socializare şi au format „organizaţii ilegale”. A fost anunţat că forţele de ordine au acţionat cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea din Yangon şi că 12 persoane au fost arestate.

Suu Kyi, în vârstă de 75 de ani, a fost reţinută pe 1 februarie şi a apărut, săptămâna aceasta, prin videoconferinţă, la o audiere. Ea este una dintre cele aproximativ 1.300 de persoane reţinute, potrivit activiştilor. Între acestea se numără şase jurnalişti din Yangon, dintre care unul lucrează pentru Associated Press, care a cerut eliberarea lui.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22