Protestele „vestelor galbene” continuă. Executivul francez ia măsuri extraordinare pentru sâmbătă

Redactia | 06.12.2018

„Guvernul va mobiliza mijloace excepționale în plus față de cei 65.000 de membri ai forțelor de ordine, în toată Franța”, a declarat premierul Edouard Philippe.

Pe aceeași temă

Potrivit mai multor surse din cadrul serviciilor de securitate, citate de AFP, aproape toate unităţile CRS şi jandarmeriei ar urma să fie mobilizate pentru a asigura sâmbătă menţinerea ordinii în ţară.

Șeful guvernului francez a reînnoit apelul la „vestele galbene” de a nu se întâlni la Paris pentru a manifesta, nu pentru a le interzice să se exprime, ci pentru a nu cădea în capcana întinsă de huligani. Astfel, Philippe și-a arătat îngrijorarea față posibilitatea unor violențe în cel de-al patrulea weekend de criză.

Autorităţile franceze sunt îngrijorate că un nou val de „mari violenţe” va avea loc la Paris, la sfârşitul acestei săptămâni, de un nucleu dur de câteva mii de „veste galbene”, a declarat joi un oficial al Palatului Elysee, citat de Reuters.

Deși Guvernul a renunțat la planurile de majorare a taxelor la carburanţi, măsură care a fost scâteia care dus la declanșarea revoltei la nivel naţional, preşedintele Emmanuel Macron nu a reuşit să domolească furia care a condus la cele mai grave tulburări de stradă din centrul Parisului de după anul 1968.

Preventiv, poliția din Paris a cerut joi comercianților din zona Champs Elysee să închidă sâmbătă, nefiind clar însă dacă este vorba de o închidere totală sau parțială. Într-o adresă transmisă de politie, citată de AFP, comercianților li se cere să țină ușile și căile de acces închise în ziua de sâmbătă și, de asemenea, să le pună în vedere angajaților riscurile la care se expun.

De asemenea, ei sunt avertizați ca, pentru protejarea afacerilor, să instaleze panouri de protecție la ferestre și să înlăture mobilierul stradal.

Liga profesionistă de fotbal a anunțat, de asemenea, joi amânarea meciului dintre Angers și Bordeaux de sâmbătă la cererea Prefecturii Maine-et-Loire, acesta fiind cea de-a cincea partidă amânată în Liga 1, din cauza crizei „vestelor galbene”. Până acum au fost au fost reprogramate și meciurile PSG-Montpellier, Toulouse-Lyon, Monaco-Nice, Saint-Etienne-Marseille.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22