„Proud Boys”, implicată în atacul de la Capitoliu, pe lista grupărilor teroriste în Canada

Redactia | 04.02.2021

Organizația ”Proud Boys” și alte douăsprezece grupări au fost adăugate pe lista neagră a entităților teroriste din Canada, a anunțat miercuri Departamentul pentru Securitate Publică, potrivit AFP.

Pe aceeași temă

Înființată în 2016 și prezentă în Canada, Statele Unite și alte țări, „Proud Boys” „a jucat un rol central în insurgența din 6 ianuarie” de pe Capitol Hill din Washington, a declarat ministerul într-un comunicat.

Întrebat dacă acest grup reprezintă „o amenințare gravă și actuală pentru securitatea Canadei”, Bill Blair, ministrul siguranței publice, a răspuns „da”.

"Există din ce în ce mai multe dovezi (...) ale escaladării violenței în care a fost implicat acest grup", a spus el într-o conferință de presă.

„Monitorizăm activitățile acestui grup cu mare îngrijorare din 2018”, un accent care s-a intensificat de la alegerile prezidențiale din SUA, a explicat el.

Săptămâna trecută, Camera Comunelor din Ottawa a aprobat în unanimitate o moțiune prin care solicita prim-ministrului Justin Trudeau să interzică organizația din cauza existenței sale ca „entitate teroristă”.

Este, potrivit Ministerului Securității Publice, „o organizație neofascistă care se angajează în violență politică” și ai cărei membri „susțin ideologii misogine, islamofobe, antisemite, anti-imigranți și / sau de supremație a albilor”.

Organizația ar număra câteva sute, dacă nu câteva mii de membri în America de Nord și ar fi prezentă în toate marile orașe ale Canadei, a declarat un oficial guvernamental, sub condiția anonimatului.

Alte trei grupuri asociate cu „extremismul violent ideologic” au fost, de asemenea, incluse pe listă.

Acestea sunt „Divizia Atomwaffen”, descris ca un „grup internațional terorist neo-nazist”, „Mișcarea Imperială Rusă”, „grup naționalist înființat în Rusia” și „Baza”, un grup „neo-nazist” fondat în 2018.

Aceste grupuri „reprezintă o amenințare serioasă și în creștere pentru societatea canadiană și facem tot ce putem pentru a răspunde în mod adecvat”, a spus Blair.

Alte trei organizații afiliate cu Al-Qaeda - cum ar fi „Ansar Dine” sau „Frontul de eliberare Macina”, ambele active în Mali - și cinci organizațiia aflate în legătură cu Stat Islamic și filialele sale din Asia de Est, au fost interzise.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22