Purtător de cuvânt al PE: Respingerea unui candidat în comisia juridică este fără precedent

Dora Vulcan | 26.09.2019

Un purtător de cuvânt al PE spune că respingerea unui candidat în comisia de afaceri juridice este fără precedent, referindu-se nu la unul ci la cei doi candidați, ai României și Ungariei, respinși joi.

Pe aceeași temă

La rândul său, Serghei Lagodinsky, vicepreședintele Comisiei Juri, amintește că ”cei doi au fost respinși în timp ce 24 au fost acceptați”, scrie Politico.

Lagodinsky a declarat că următorul pas va fi trimiterea unei scrisori către președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, „subliniind poziția noastră și hotărând ce va urma.”

„Procesul este deocamdată suspendat până când reacționează președintele Comisiei”, a adăugat el.

Aprobarea comisiei de afaceri juridice este o precondiție esențială pentru desfășurarea audierilor în Parlamentul European.

Fără unda sa verde, regulile UE prevăd că procedura de confirmare a comisarului desemnat este suspendată.

Următorul pas este ca președintele Parlamentului European să o întrebe pe von der Leyen cum dorește să procedeze.

Comisia Juridică a votat împotriva Rovanei Plumb, persoana desemnată să fie comisar pentru transporturi. Ea nu a reușit să treacă de la faza de audiere la cea de confirmare, în urma unei ședințe cu ușile închise, joi dimineață, în timpul căreia candidatul român a fost chestionat cu privire la problemele din declarația de avere.

„Cincisprezece membri ai comisiei au votat pentru a respinge candidatura lui Plumb, în ​​timp ce șase au votat în favoarea ei. Au fost două abțineri. Plumb, membru al grupului socialiștilor și democraților, a fost chemată în fața comisiei să explice două împrumuturi în valoare de aproape 1 milion euro pe care nu le-a declarat în declarația financiară inițială examinată de eurodeputați”, precizează politico.eu.

De asemenea, Comisia Juri a blocat și nominalizarea lui László Trócsányi din Ungaria pentru postul de comisar european pentru vecinătate și extindere după o audiere similară cu a Rovanei Plumb. Comitetul a votat împotriva lui Trócsányi cu unsprezece voturi „împotrivă” și nouă „pentru”. Doi eurodeputați s-au abținut.

***

Candidatura Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european pe Transporturi a fost respinsă joi cu largă majoritate: 15 voturi „împotriva”, 6 „pentru” și 2 abțineri.

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a decis, joi, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese irevocabil în cazul Rovanei Plumb și nu poate asuma funcția de comisar european, scrie Mediafax, citând surse europene.

Comisia JURI va informa CE că acest conflict de interese se datorează faptului că Rovana Plumb a luat un împrumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, împrumut nespecificat în declarația de avere depusă la Bruxelles, au adăugat sursele citate.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a anunțat că Rovana Plumb a fost respinsă de către Comisia Juridică din Parlamentul European. „Urmează ca președintele Parlamentului European să-l informeze pe președintele Consiliului European, pentru a solicita o nouă candidatură din partea României”.

Plumb a fost invitată joi la o „audiere excepțională” în Comisia Juridică a Parlamentului European pentru a lămuri informațiile din declarația de avere, unde apare că a luat împrumut 800.000 de lei de la o persoană fizică, o sumă identică fiind împrumutată de Plumb Partidului Social Democrat. Unii membri ai comisiei juridice din PE au spus că există diferențe între declarația de avere depusă în România și cea trimisă Parlamentului European, fiind invocată și posibilitatea unui conflict de interese.

Potrivit Politico.eu, un europarlamentar francez, Marie Toussaint unii dintre comisarii desemnați au furnizat declarații de avere ”contradictorii cu declarațiile anterioare”, motiv pentru care li s-au cerut explicații. În cazul lui Plumb, ”există o diferență semnificativă între cea prezentată nouă și cea dată în România”, a spus Toussaint.


În declarația de avere, Rovana Plumb apare că a împrumutat, în 2019, de la Elena Loghin 800.000 de lei, ce ar urma să îi returneze până în 2021. Pe de altă parte, reprezentanta PSD a împrumutat partidul, tot cu 800.000 de lei, pentru campania pentru europarlamentare de anul acesta.


În document este menționat și un împrumut de 800.000 de euro luat de la o bancă, scadent în 2030. Ea a raportat că anul trecut a avut venituri de aproximativ 140.000 de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22