Putin a avut pe masă un acord acceptat de Ucraina, dar s-a răzgândit și l-a respins

L. G. | 14.09.2022

La începutul războiului din Ucraina, principalul emisar rus pentru Ucraina i-a transmis lui Putin condițiile unui acord provizoriu de armistițiu în care Ucraina rămânra neutră, însă Putin l-ar fi respins.

Pe aceeași temă

Principalul emisar al lui Vladimir Putin pentru Ucraina i-a spus liderului rus, la începutul războiului, că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin l-a respins și a continuat campania militară, au declarat pentru Reuters trei persoane apropiate de conducerea rusă.

Potrivit acestor surse, trimisul de origine ucraineană, Dmitri Kozak, i-a spus lui Putin că el crede că acordul pe care l-a încheiat a înlăturat nevoia ca Rusia să urmărească o ocupație pe scară largă a Ucrainei.

Putin a afirmat în repetate rânduri înainte de război că NATO și infrastructura sa militară se apropiau tot mai mult de granițele Rusiei prin acceptarea de noi membri din Europa de Est și că alianța se pregătea acum să aducă și Ucraina în orbita sa.

Putin a declarat public că acest lucru reprezenta o amenințare existențială pentru Rusia, obligându-l să reacționeze.

Dar, în ciuda faptului că susținuse anterior negocierile, Putin a spus clar, atunci când i-a fost prezentat acordul obținut de Kozak, că aceste concesii negociate de consilierul său nu mergeau suficient de departe și că și-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor porțiuni de teritoriu ucrainean, au declarat sursele Reuters.

Rezultatul: acordul a fost abandonat.

Peskov neagă vehement informația, Kievul ocolește răspunsul

Întrebat despre informațiile Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Acest lucru nu are absolut nicio legătură cu realitatea. Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Este o informație absolut incorectă". Kozak nu a răspuns la solicitările de comentarii trimise prin intermediul Kremlinului.

Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean, a declarat că Rusia a folosit negocierile ca o perdea de fum pentru a pregăti invazia sa, dar nu a răspuns la întrebări privind fondul discuțiilor și nici nu a confirmat că s-a ajuns la un acord preliminar.

„Astăzi, înțelegem clar că partea rusă nu a fost niciodată interesată de o soluționare pașnică", a declarat Podolyak.

„Putin pur și simplu a schimbat planul pe parcurs"

Două dintre cele trei surse au declarat că un efort pentru finalizarea acordului a avut loc imediat după invazia Rusiei din 24 februarie. În câteva zile, Kozak a crezut că are acordul Ucrainei cu privire la principalii termeni pe care Rusia îi căuta și i-a recomandat lui Putin să semneze înțelegerea, au declarat sursele.

„După 24 februarie, lui Kozak i s-a dat mână liberă, a avut undă verde; a obținut acordul. L-a adus înapoi și i-au spus să plece. Totul a fost anulat. Putin pur și simplu a schimbat planul pe parcurs", a declarat una dintre sursele apropiate de conducerea rusă.

Cea de-a treia sursă - care a fost informată despre evenimente de către persoane care erau la curent cu discuțiile dintre Kozak și Putin - a fost de altă părere în ceea ce privește momentul, spunând că Kozak i-a propus acordul lui Putin și că acesta a fost respins, chiar înainte de invazie.

Toate sursele au cerut să rămână anonime deoarece împărtășesc informații interne sensibile.

Chiar dacă Putin ar fi consimțit la planul lui Kozak, rămâne incert dacă războiul s-ar fi încheiat. Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski sau oficiali de rang înalt din guvernul său s-au angajat în acest acord.

Kozak a fost un locotenent loial al lui Putin, dar acum „nu mai este nicăieri”

Kozak, în vârstă de 63 de ani, a fost un locotenent loial lui Putin încă de când a lucrat cu acesta în anii '90 la primăria din Sankt Petersburg. Kozak era bine plasat pentru a negocia un acord de pace deoarece, începând din 2020, Putin l-a însărcinat să poarte discuții cu omologii ucraineni cu privire la regiunea Donbas din estul Ucrainei, care a fost controlată de separatiștii susținuți de Rusia după 2014.

După ce a condus delegația rusă în discuțiile cu oficialii ucraineni de la Berlin din 10 februarie - intermediate de Franța și Germania - Kozak a declarat într-o conferință de presă nocturnă că ultima rundă a acestor negocieri s-a încheiat fără un progres.

Kozak a fost, de asemenea, unul dintre cei prezenți atunci când, cu trei zile înainte de invazie, Putin și-a adunat șefii militari și de securitate și principalii consilieri în sala Ekaterinski de la Kremlin pentru o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei.

Camerele televiziunii de stat au înregistrat o parte a reuniunii, în cadrul căreia Putin a prezentat planurile de recunoaștere oficială a entităților separatiste din estul Ucrainei.

Odată ce camerele de filmat au fost scoase din sala vastă cu coloane neoclasice și tavan cu boltă, Kozak s-a pronunțat împotriva luării de către Rusia a oricăror măsuri pentru escaladarea situației cu Ucraina, au declarat două dintre cele trei persoane apropiate conducerii ruse, precum și o a treia persoană care a aflat despre cele întâmplate de la persoane care au participat la reuniune.

O altă persoană intervievată de Reuters, care a ajutat la discuțiile de după invazie, a declarat că discuțiile s-au destrămat la începutul lunii martie, când oficialii ucraineni au înțeles că Putin s-a angajat să continue invazia pe scară largă.

La șase luni de la începutul războiului, Kozak rămâne în funcția de adjunct al șefului de cabinet al Kremlinului. Dar el nu se mai ocupă de dosarul ucrainean, potrivit a șase dintre sursele care au vorbit cu Reuters.

„Din câte văd, Kozak nu mai este nicăieri", a declarat una dintre cele șase, o sursă apropiată de conducerea separatistă din estul Ucrainei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22