Putin a dat ordin Gazpromului să accepte plăți doar în ruble de la țările „neprietenoase”

L. G. | 25.03.2022

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a instruit gigantul energetic de stat rus Gazprom să accepte plata în ruble, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform CNN.

Pe aceeași temă

„Gazprom a fost instruit de către preşedintele rus să accepte plata în ruble”, a precizat Peskov, întrebat în cadrul unei conferinţe telefonice cu jurnaliștii dacă Rusia va continua să furnizeze gaze către UE în cazul în care statele europene refuză să plătească în ruble.

”În decurs de o săptămână, sau mai degrabă, în cele patru zile rămase, Gazprom ar trebui (...) să dezvolte un sistem despre cum se poate face acest lucru din punct de vedere tehnic şi logistic”, a adăugat Peskov.

Putin a declarat, miercuri, că Rusia va cere plata pentru livările de gaze în ruble din ţările pe care le consideră ”neprietenoase”. Cancelarul german Olaf Scholz a respins, joi, cererea lui Putin ca acele ţări să înceapă să plătească pentru gazul rusesc în ruble.

Ordinul preşedintelui rus nu se aplică producătorului independent de gaze Novatek, deoarece este o companie privată, a subliniat Peskov.

„Prietenii” plătesc în euro

Pe de altă parte, Gazprom i-a cerut celui mai mare distribuitor de gaze din India – GAIL (India) – să achite importurile de gaze în euro în loc de dolari, semn că gigantul energetic rusesc încearcă să ia distanță față de dolarul american în urma sancțiunilor occidentale ca urmare a invadării Ucrainei, transmite Reuters, citând două surse indiene.

Sursele au spus că sancțiunile nu ar trebui să afecteze plățile efectuate în euro, deoarece contractul GAIL este cu o sucursală înregistrată în Singapore a Gazprom.

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia, cel mai mare producător de gaze din lume, va cere în curând țărilor „neprietenoase” să plătească combustibilul în ruble.

India, totuși, s-a abținut de la condamnarea totală a Rusiei, deși a cerut încetarea violenței în Ucraina dar nu a interzis importurile de petrol și gaze rusești, spre deosebire de mai multe țări occidentale.

De fapt, companiile indiene achiziționează petrol rusesc, deoarece acesta este disponibil la un preț foarte mic, după ce unele companii și țări au încetat achizițiile de la Moscova.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22