Putin a depus jurământul. În weekend, poliția a reținut 1600 de protestatari, inclusiv copii

Dora Vulcan | 07.05.2018

Vladimir Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de șase ani în fruntea Rusiei, anunță Reuters.

Pe aceeași temă

 

 

 

Vladimir Putin a depus jurământul în sala Andreyevsky a Palatului Kremlin, cu mâna pe un exemplar aurit al Constituției. Acesta a jurat să servească poporul rus, să-i apere drepturile și libertățile și să apere suveranitatea Rusiei, transmite Reuters, preluat de Hotnews.ro. 

 

Putin a depus acest jurământ la două luni după ce peste 70 % din votanți l-au susținut pentru un al patrulea mandat de președinte.

 

Principalul său oponent, Alexei Navalny, a fost împiedicat să participe la aceste alegeri. Sâmbătă, sute de partizani ai acestuia au fost arestați de poliție după ce au prostetat sub sloganul "Putin nu este țarul nostru".

 

 

 

"Consider datoria mea și scopul vieții mele să fac tot ce îmi stă în putere pentru Rusia, pentru prezentul său și pentru viitorul său", a spus acesta.

 

„Sunt extrem de conștient de responsabilitatea enormă față de fiecare dintre voi, față de Rusia. Voi face totul pentru a crește puterea, prosperitatea și gloria Rusiei", a spus Vladimir Putin, la ceremonia de învestitură.

 

"Toată frumusețea și toată forța noastră stă în autenticitatea noastră culturală și în unitatea noastră", a adăugat el.

 

Putin, care are 65 de ani, își începe acest mandat cu un sprijin popular puternic, dar cu o economie slăbită de o confruntare costisitoare cu Vestul.

 

Constituția Rusiei îl împiedică sa candideze la un nou mandat în 2024, dar Vladimir Putin a mai ocolit o prevedere similară în trecut, când a ales un mandat intermediar de premier.

 
 
 
 
 
 
Background
 
  • Rusia: copii arestați la protestele anti-Putin, alături de Navalnîi și 1600 de protestatari
 
 
 
 
 

Un copil a fost reţinut în Rusia în timpul unei manifestaţii împotriva lui Vladimir Putin desfăşurată în oraşul Saratov. Copilul a strigat „El nu este regele nostru”, referindu-se la preşedintele federaţiei.

 

Poliţiştii au pus mâna pe el, l-au urcat într-o maşină şi au plecat către o destinaţie necunoscută, scrie presa locală, citată de Digi 24.

 

 În momentul reţinerii, băiatul le-a spus agenţilor să le fie ruşine.

 

 

 

 

 

 

Ample proteste faţă de Vladimir Putin au avut loc duminică în toată Rusia. Acestea au fost organizate de liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, reţinut şi el de forţele de ordine la Moscova.

 

Cel puţin 300 de oameni au fost reţinuţi și astăzi, cu două zile înainte ca Vladimir Putin să fie învestit în funcţie, după ce a câştigat alegerile prezidenţiale în luna martie.

 

Conform media locală din Saratov ar fi fost arestați inclusiv copii. Mai multe imagini care înfățișează persoane ce par a fi copii care participă la proteste au fost postate pe sit-urile de socializare.

 

 

 

 

 

 

 

Arestări au avut loc chiar și cu o zi înainte pe proteste. Simpatizanți ai lui Alexei Navalnîi au fost ridicați de acasă și duși la arest.  Manifestaţiile au fost organizate de opozantul Aleksei Navalnîi, cu două zile înaintea învestirii lui Vladimir Putin pentru al patrulea mandat de preşedinte, a anunţat organizaţia specializată OVD-Info. La Moscova, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene şi a recurs la forţă pentru a încerca să-i disperseze pe manifestanţi, iar între opozanţi şi militanţi pro-Kremlin s-au înregistrat ciocniri, potrivit unor jurnaliştilor de la faţa locului.

 

Totodată, potrivit Reuters, liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a fost reţinut sâmbătă de poliţie după ce şi-a făcut apariţia la o manifestaţie în centrul Moscovei pentru a protesta împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin. 

 

"Navalnii si-a facut aparitia in (Piata) Puskinskaia si a fost rapid retinut. (Retinerea lui) a fost absolut ilegala", a declarat Leonid Volkov, un politician din opozitie, intr-o inregistrare online.

 

„Dacă nu consideraţi că el este Ţarul nostru, ieşiţi în stradă în oraşele voastre”, se arată într-un mesaj al liderului opoziţiei, Alexei Navalny.

 

„Vom forţa autorităţile, formate din hoţi, să recunoască faptul că milioane de cetăţeni nu au votat cu Putin”, a adăugat el.

 

Navalny, care a mai fost arestat în trecut pentru organizarea unor proteste similare, a cerut marşuri în peste 90 de localităţi, printre care şi Moscova şi St. Petersburg. Un activist a scandat în fața mulțimii în orașul Khabarovsk: "Putin a fost deja pe tronul său timp de 18 ani! Am ratat toți anii mei de viață. Nu vreau să mor așa!"

 

Activiştii pro-Navalny au postat fotografii pe reţelele sociale arătând sute de protestatari care participau la marşuri în estul ţării şi în Siberia iar OVD Info, o organizaţie pentru drepturile omului, a comunicat că poliţia a reţinut, de sâmbătă, 1029 de persoane în întreaga ţară, 475 numai la Moscova. Protestele continua in mai multe orase din tara, inclusiv la Moscova.

 

La Moscova, politia a facut uz de gaze lacrimogene si a recurs la forta pentru a incerca sa-i disperseze pe manifestanti, iar intre opozanti si militanti pro-Kremlin s-au inregistrat ciocniri, potrivit unor jurnalisti ai AFP aflati la fata locului

 

Autorităţile consideră majoritatea protestelor ca fiind ilegale, susţinând că locul şi ora nu au fost aprobate. Poliţia a oprit demonstraţii similare în trecut şi a reţinut sute de persoane.

 

Putin urmează să fie învestit luni într-o ceremonie care va avea loc la Kremlin.

 

 

Uniunea Europeana a condamnat sambata "brutalitatea politiei si arestarile in masa" din Rusia, in urma protestelor

 

"Arestarea a peste 1000 de demonstranti si violenta folosita astazi impotriva lor de catre autoritatile din intreaga Rusie ameninta libertatile fundamentale de expresie, asociere si adunare din Federatia Rusa", arata un comunicat al cabinetului sefei diplomatiei europene, Federica Mogherini.

 

"Chiar daca unele demonstratii nu au fost autorizate in locurile unde s-au desfasurat, asta nu poate justifica brutalitatea politiei si arestarile in masa", afirma purtatoarea de cuvant Maja Kocijancic, scrie ziare.com. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22