Putin a promulgat legi "antiterorism" care institutie control total asupra comunicatiilor

Dora Vulcan | 07.07.2016

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat joi o serie de legi antiterorism puternic criticate, care consolideaza monitorizarea comunicatiilor si obliga companiile de internet sa stocheze datele utilizatorilor timp de mai multe luni, scrie AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

Masurile, publicate joi pe site-ul guvernului si deja adoptate la sfarsitul lui iunie de catre deputatii rusi, penalizeaza omisiunea de a raporta o infractiune, reduce la 14 ani varsta responsabilitatii penale si introduce sanctiuni de pana la 7 ani de inchisoare pentru "justificarea publica a terorismului", inclusiv pe Internet.

 

Monitorizarea retelelor de comunicare de catre serviciile speciale este consolidata de obligatia ca furnizorii de internet si de retele sociale sa stocheze mesajele, apelurile si datele uilizatorilor timp de 6 luni pentru a le transmite "agentiilor guvernamentale corespunzatoare" in cazul in cae le solicita.

 

Aceaste legi au fost denuntate de opozitie fiind descrise drept o incercare a autoritatilor de "supraveghere totala". Fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate americane Edward Snowden, refugiat in Rusia, a afirmat ca in opinia sa aceste legi dau amintesc de "Big Brother" si de "supravegherea in masa".

 

CEO-ul operatorului rus de telefonie mobila Megafon, Serghei Soldatenkov, a avertizat intr-un interviu acordat ziarului Kommersant ca noua lege asupra stocarii datelor va forta companiile sa cheltuie 200 miliarde de ruble (2,8 miliarde de euro) pentru finantarea infrastructurilor necesare, de 4 ori profitul sau anual.

 

"Aceasta lege va distruge financiar industria telecom" din Rusia, a adaugat seful Megafon, propunand ca guvernul sa introduca o noua taxa in sector pentru a construi infrastructura necsara.

 

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, la randul sau, a declarat joi ca Putin a cerut guvernului sa monitorizeze punerea in aplicare a legii si sa ia masuri in cazul in care apar consecinte "indezirabile".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22