Putin aclamat pe stadionul Luzhniki din Moscova de 200.000 de oameni de „Ziua reunificării Crimeei”

L. G. | 18.03.2022

Concerte grandioase cu zeci de mii de oameni au loc în mai multe orașe din Rusia, între care Moscova și Sankt-Petersburg, vineri, de „Ziua reunificării Crimeei”.

Pe aceeași temă

La concertul de Moscova a participat și Vladimir Putin care a ținut un discurs pe scenă despre eroismul soldaților ruși care iau parte la „operațiunea militară specială” din Ucraina, menită să „denazifice” țara.

În 18 martie, rușii sărbătoresc „Ziua reunificării Crimeei cu Rusia”, iar locuitorii multor orașe ale Rusiei participă la concerte, în timp ce în Crimeea este declarată zi liberă pentru bugetari.

La manifestația de pe stadionul Luzhniki din Moscova, care este de fapt una de susținere a războiului din Ucraina, a venit și Vladimir Putin, care a fost aclamat de mulțime.

Putin s-a adresat mulțimii și a salutat ceea ce el a numit încă de la început "operațiunea specială" din Ucraina, în timp ce oamenii agitau steaguri rusești, scrie Reuters.

Conform presei ruse, pe stadion sunt aproape 100.000 de oameni, iar alți circa 130.000 sunt în afara acestuia.

Toți participanții au în piept cocarde cu litera Z, unul dintre însemnale de pe tancurile armatei ruse care a invadat Ucraina. Experții militari l-au interpretat ca însemnând „Za pobedy”, „victorie” în limba rusă, sau „Zapad”, însemnând „Vest”. O parte dintre ei au steaguri, iar unii au venit cu tablouri cu fotografia lui Vladmir Putin, potrivit unor imagini postate pe rețelele sociale, scrie The Guardian.

„Fiecare cuvânt din Constituția noastră e de mare importantă. Crimeea a trebuit să fie scoasă din starea umilitoare în care se află și a fost readusă la Rusia. Scopul operațiunii din Ucraina este să salvăm oamenii de genocid. Din dragoste creștină am fost obligați să îi salvăm pe frații noștri din Donbas”, a spus Putin.

Discursul lui Putin a fost întrerupt brusc și înlocuit de muzică la posturile de televiziune de stat

Putin a ținut un discurs în fața celor 100 000 de ruși aduși pe stadion, transmis în direct la posturile de televiziune ale Kremlinului. Însă, către final, difuzarea discursului a fost întreruptă brusc și înlocuită cu muzică.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat ulterior că de vină a fost o „eroare a serverelor”. El a promis, conform Interfax, că discursul lui Putin va fi reluat imediat de către posturile de televiziune, ceea ce s-a și întâmplat, conform relatărilor presei din Rusia.

Putin a vorbit în discursul său despre invazia din Ucraina, denumită de el „operațiune”, făcând referiri la pasaje biblice:

„Nu există dragoste mai mare, decât atunci când cineva își dă sufletul său pentru prietenii săi . Vedem cum băieții noștri luptă și acționează eroic în această operațiune. (...) Aceste cuvinte sunt din textele sfinte ale creștinismului, din ceea ce le este scump celor care mărturisesc aceste lucruri. Dar totul consta în faptul că sunt valori universale pentru toate popoarele, mai ales pentru poporul nostru. Dovadă este modul cum luptă băieții noștri, umăr la umăr, se ajuta se apară reciproc și, dacă este nevoie, ca pe propriul frate, îl apără cu propriul trup pe câmpul de luptă. Noi nu am avut așa unitate de foarte mult timp, așa se întâmplă ca începutul operațiunii (sic) a coincis, pur și simplu cu ziua de naștere a unuia dintre comandanții noștri sfinți, care nu a pierdut nici o bătălie. Luptele vor duce mereu la slava Rusiei. Așa să fie mereu, acum și pentru totdeauna”.

Putin

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">It feels like <a href="https://twitter.com/hashtag/Russia?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Russia</a> was attacked, not <a href="https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Ukraine</a>... <a href="https://t.co/tTCcCJYEtG">pic.twitter.com/tTCcCJYEtG</a></p>&mdash; NEXTA (@nexta_tv) <a href="https://twitter.com/nexta_tv/status/1504802883304366126?ref_src=twsrc%5Etfw">March 18, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Moscow’s Luzhniki stadium, which hosted the World Cup final in 2018, is packed out for a pro-war rally on the anniversary of Russia’s Crimea annexation.<br><br>Lots of reports of state employees being bussed in. They’re watching a video with Ukrainian flags being thrown to the ground <a href="https://t.co/fIKEzD5WnV">pic.twitter.com/fIKEzD5WnV</a></p>&mdash; max seddon (@maxseddon) <a href="https://twitter.com/maxseddon/status/1504790978749779971?ref_src=twsrc%5Etfw">March 18, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

0

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22