Putin ar putea anunța oficial, vineri, „aderarea” teritoriilor ucrainene la Rusia

L. G. | 27.09.2022

Președintele Vladimir Putin ar putea folosi discursul său de vineri în fața camerelor reunite ale parlamentului rus ca să anunțe oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina.

Pe aceeași temă

Președintele Vladimir Putin are în program să se adreseze vineri, 30 septembrie, ambelor camere ale parlamentului rus și ar putea folosi discursul pentru a anunța în mod oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate de ruși din Ucraina, a declarat Ministerul britanic al Apărării în ultimul său raport făcut public, transmite The Guardian.

„Există o posibilitate realistă ca Putin să-și folosească discursul pentru a anunța în mod oficial aderarea regiunilor ocupate ale Ucrainei la Federația Rusă. Referendumurile care se desfășoară în prezent în aceste teritorii sunt programate să se încheie marți, 27 septembrie. Liderii Rusiei speră aproape sigur că orice anunț de aderare va fi văzut ca o justificare a «operațiunii militare speciale» și va consolida sprijinul patriotic pentru conflict”, se arată în raportul transmis de Ministerul britanic de Apărare.

„Ținând cont de rezultatele preliminare ale referendumurilor (de aderare – n.r.) și de disponibilitatea Rusiei de a le recunoaște, anexarea acestor teritorii este probabil să aibă loc încă din 30 septembrie”, a declarat duminică pentru agenția de stat TASS un parlamentar din Duma de Stat, sub protecția anonimatului.

Cu procesul de votare programat să se încheie marți în Donețk, Luhansk, Herson și Zaporijia, este de așteptat ca miercuri sau joi să fie comunicate rezultatele finale ale referendumurilor, fiind astfel posibil ca vineri să fie făcută o declarație oficială privind aderarea acestor regiuni la Federația Rusă.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">The areas that will be considered part of the Russian Federation after the referendum, as the areas in yellow will be seen as occupied Russian lands that will witness an escalation in the military action to liberate them. <a href="https://t.co/LknOg3937f">pic.twitter.com/LknOg3937f</a></p>&mdash; Спринтер (@Sprinter88000) <a href="https://twitter.com/Sprinter88000/status/1573382519415885824?ref_src=twsrc%5Etfw">September 23, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Cu toate forțele ruse nu controlează încă pe de-a întregul teritoriu al fiecărei regiuni, anexarea lor integrală ar face ca Ucraina să piardă aproape 20% din suprafața țării.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea ca el însuși să proclame aderarea acestor patru regiuni în urma referendumurilor, pe care liderii ucraineni împreună cu aliații occidentali, le resping ca fiind „o farsă” și pe care le nu vor recunoaște.

Deputatul rus a declarat că președintele Vladimir Putin ar putea participa la procedura parlamentară de aprobare a aderării, cu toate că încă nu se știe dacă o va face, „dar este posibil să facă acest lucru”.

Având în vedere că sâmbătă, ministrul de externe Serghei Lavrov a promis că noile teritorii vor fi sub „protecția deplină” a Rusiei - este mai mult ca probabil să se înregistreze o creștere puternică a intensității luptelor din cele patru regiuni în urma anunțului rezultatelor referendumurilor organizate de forțele de ocupație în estul Ucrainei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22