Putin ar putea declara oficial război Ucrainei de 9 mai pentru a decreta mobilizare generală

L. G. | 03.05.2022

Președintele rus Vladimir Putin ar putea declara, în mod oficial, război Ucrainei în 9 mai, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, relatează CNN.

Pe aceeași temă

Ziua de 9 mai reprezintă pentru Rusia „Ziua Victoriei” capitularea Germaniei naziste în 1945, eveniment care e celebrat cu mare fast la Moscova cu defilarea trupelor ruse prin Piața Roșie. Analiștii occidentali consideră că semnificația și valoarea propagandistică a acestei zile poate fi folosită pentru a anunța o victorie pe frontul ucrainean ori o escaladare majoră a ostilităților, sau ambele.

Oficialii au început să se concentreze asupra unui scenariu, și anume că Putin declară oficial război Ucrainei pe 9 mai. Până în prezent, Putin a insistat să se refere la conflictul brutal care a intrat în a treia luna ca la o „operațiune militară specială”, interzicând efectiv în Rusia cuvinte precum „invazie” și „război”.

„Cred că va încerca să treacă peste «operațiunea specială»”, a declarat săptămâna trecută ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, la postul de radio LBC. „El a pregătit terenul pentru a putea spune «uite, acesta este acum un război împotriva naziștilor, iar ceea ce am nevoie sunt mai mulți oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească»”, a spus Wallace.

De-a lungul conflictului, Putin și-a denumit continuu invazia Ucrainei – o țară cu un președinte evreu – drept o campanie de presupusă „denazificare”, o descriere respinsă atât de istorici, cât și de observatori politici.

Ben Wallace a adăugat că el „nu ar fi surprins” și că nu deține „nicio informație în acest sens, că probabil va declara în această zi de 1 Mai (data interviului – n.r.) că «acum suntem în război cu naziștii lumii și trebuie să mobilizăm în masă poporul rus»”.

O declarație oficială de război pe 9 mai ar putea crește sprijinul public pentru invazie, notează CNN. De asemenea, în conformitate cu legislația rusă, i-ar permite lui Putin să mobilizeze forțele de rezervă și să recruteze noi recruți, despre care oficialii spun că Rusia are nevoie disperată pe fondul unui deficit tot mai mare de forță de muncă. Oficialii occidentali și ucraineni au estimat că cel puțin 10.000 de soldați ruși au fost uciși în război de când Rusia a invadat în urmă cu puțin peste două luni.

Posibile scenarii și opțiuni

Cu mai puțin de o săptămână înainte de „Ziua Victoriei” de pe 9 mai, Moscova ar putea să privească și către alte regiuni în afară de Donbas.

Printre alte opțiuni se numără anexarea teritoriilor separatiste Luhansk și Donețk din estul Ucrainei, să facă un efort major pentru cucerirea Odesei sau să declare controlul deplin asupra orașului-port Mariupol.

Statele Unite au informații „foarte credibile” potrivit cărora Rusia va încerca să anexeze Luhansk și Donețk „undeva la mijlocul lunii mai”, a declarat luni ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter. Există, de asemenea, indicii că Rusia ar putea plănui să declare și să anexeze o „republică populară” în orașul Herson din sud-estul țării.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat luni că există „motive întemeiate pentru a crede că rușii vor face tot ce pot pentru a folosi” ziua de 9 mai în scopuri propagandistice.

„Am văzut că rușii și-au dublat cu adevărat eforturile de propagandă, probabil, aproape sigur, ca mijloc de a distrage atenția de la eșecurile lor tactice și strategice pe câmpul de luptă din Ucraina”, a declarat Price în cadrul unui briefing al Departamentului de Stat.

Price a adăugat că „ar fi o mare ironie dacă Moscova ar folosi ocazia «Zilei Victoriei» pentru a declara război, ceea ce în sine le-ar permite să crească numărul de recruți într-un mod în care nu îl pot face acum, într-un mod care ar echivala cu a dezvălui lumii că efortul lor de război eșuează, că se clatină în campania lor militară și în obiectivele lor militare”.

„Sunt destul de încrezător că vom auzi mai multe de la Moscova în perioada premergătoare datei de 9 mai”, a adăugat Price.

„Sunt destul de încrezător că veți auzi mai multe de la Statele Unite, de la partenerii noștri, inclusiv de la partenerii noștri din NATO, în perioada premergătoare datei de 9 mai, de asemenea”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22