Putin cere ca soldații ucraineni din Azovstal să predea armele

L. G. | 05.05.2022

Președintele rus Vladimir Putin i-ar fi spus joi premierului israelian Naftali Bennett, într-o discuție telefonică, că Kievul ar trebui să le ordone soldaților aflați în oțelăria Azovstal să depună armele

Pe aceeași temă

De asemenea Putin a afirmat că Rusia este pregătită să asigure evacuarea în siguranță a civililor adăpostiți în combinatul siderugic, a transmis Kremlinul, citat de Reuters.

Referitor la afirmațiile ministrului rus de Externe Serghei Lavrov potrivit cărora dictatorul nazist Adolf Hitler ar fi avut origini evreiești, în comunicatul israelian se arată că președintele rus Vladimir Putin i-a prezentat scuze premierului israelian Naftali Bennett potrivit CNN. Kremlinul, în schimb, nu a făcut nicio referire la acest scandal și nici la scuzele lui Putin, în comunicatul transmis pe tema discuției dintre cei doi.

„Prim-ministrul a acceptat scuzele președintelui Putin pentru remarcile lui Lavrov și i-a mulțumit pentru clarificarea atitudinii față de poporul evreu și memoria Holocaustului”, a transmis Biroul premierului israelian Naftali Bennett.

Anterior, Kremlinul a transmis un comunicat despre discuția telefonică a celor doi oficiali, fără însă a face vreo referire la disputa diplomatică uriașă izbucnită după ce ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus într-un interviu televizat că dictatorul nazist Adolf Hitler avea origini evreiești, iar Israelul a calificat afirmațiiile drept neadevărate, impardonabile și scandaloase.

Kremlinul a mai susținut că Putin și Bennett, care ar aștepta "cu nerăbdare" aniversarea din 9 mai, când Rusia comemorează victoria asupra naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial, „au subliniat semnificația specială a acestei date pentru popoarele ambelor țări, care păstrează cu grijă adevărul istoric despre evenimentele acelor ani și onorează memoria tuturor celor căzuți, inclusiv victimele Holocaustului”.

Duminică, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut că faptul că președintele Ucrainei este evreu nu contrazice afirmațiile Moscovei că a lansat invazia pentru a "denazifica" țara, susținând că până și Hitler "avea sânge evreiesc", potrivit Times of Israel.

Într-un interviu acordat postului italian de știri Zona Bianca, Lavrov a fost întrebat cum poate președintele rus Vladimir Putin să afirme că a încercat să "denazifice" Ucraina, în condițiile în care Volodimir Zelenski, președintele ales în mod democratic al țării, este evreu.

„Și ce dacă Zelensky este evreu. Acest fapt nu anulează elementele naziste din Ucraina. Cred că și Hitler avea sânge evreiesc", a declarat Lavrov, adăugând că "unii dintre cei mai mari antisemiți sunt evrei".

Ministrul israelian de externe Yair Lapid l-a criticat dur pe Lavrov, spunând că declarațiile sale sunt "de neiertat, scandaloase și o greșeală istorică". Lapid mai spunea că Israelul așteaptă scuze.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat astăzi că trupele ruse au intrat în Azovstal, contrazicând afirmațiile oficialilor și luptătorilor ucraineni conform cărora au loc lupte grele în interior.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22