Putin: Conflictul Israel-Hamas s-ar putea extinde dincolo de Orientul Mijlociu

Redactia | 26.10.2023

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat miercuri că actualul conflict dintre Israel şi Hamas s-ar putea extinde mult dincolo de Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

Putin, care a făcut aceste comentarii în cadrul unei întâlniri la Kremlin cu liderii religioşi ruşi de diferite confesiuni, a declarat că vărsarea de sânge în regiune trebuie să înceteze. El a dezvăluit că le-a spus altor lideri mondiali, în cadrul unor convorbiri telefonice, că, în caz contrar, există riscul unei conflagraţii mult mai ample.

"Sarcina noastră de astăzi, principala noastră sarcină, este să oprim vărsarea de sânge şi violenţa", a spus Putin, potrivit unei transcrieri publicate de Kremlin. "În caz contrar, continuarea escaladării crizei este plină de consecinţe grave şi extrem de periculoase şi distructive. Şi nu numai pentru regiunea Orientului Mijlociu. Ar putea să se extindă mult dincolo de graniţele Orientului Mijlociu", a avertizat liderul de la Kremlin.

În remarci critice la adresa Occidentului, el a spus că anumite forţe - pe care nu le-a numit - caută să provoace o nouă escaladare şi să atragă în conflict cât mai multe alte ţări şi popoare. Scopul, a spus el, este de a "lansa un adevărat val de haos şi ură reciprocă nu numai în Orientul Mijlociu, ci şi mult dincolo de graniţele sale". Printre altele, "ei încearcă să se joace cu sentimentele naţionale şi religioase a milioane de oameni", a afirmat Putin, fără a preciza cine sunt aceşti "ei".

Putin a transmis condoleanţe familiilor israelienilor şi cetăţenilor din alte ţări care au fost ucişi sau răniţi de Hamas în atacul sângeros din 7 octombrie. Moscova, a arătat el, a continuat să pledeze pentru o soluţie cu două state în problema palestiniano-israeliană, considerând că este singura cale de a ajunge la o înţelegere pe termen lung.

Cu toate acestea, liderul de la Kremlin a precizat clar că, în opinia sa, Israelul a greşit continuând să bombardeze Gaza ca represalii pentru măcelul şi luarea de ostatici a cetăţenilor israelieni de către Hamas. "De asemenea, este clar pentru noi că oamenii nevinovaţi nu ar trebui să fie traşi la răspundere pentru crimele comise de alţii", a spus Putin. "Lupta împotriva terorismului nu poate fi condusă în conformitate cu faimosul principiu al responsabilităţii colective atunci când bătrâni, femei, copii, familii întregi şi sute de mii de oameni sunt lăsaţi fără adăpost, hrană, apă, electricitate şi asistenţă medicală", a adăugat Vladimir Putin.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22